Meer Nederlandstalige muziek op Radio 2

Radio 2 gaat in 2012 meer Nederlandstalige muziek draaien. Dit staat in de Meerjarenbegroting 2012-2016 van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het station lijkt hiermee gehoor te geven aan het voorstel van de PVV dat afgelopen zomer aangenomen werd door de tweede kamer. Eerder waren voorzitter Henk Hagoort en Radio 2 zendermanager Kees Toering nog fel tegenstander.

Afgelopen zomer stelde Martin Bosma van de PVV voor dat Radio 2 35% Nederlandse muziek tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds moet gaan draaien.

Het voorstel is met steun van het CDA, de VVD en SP aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens Martin Bosma van de PVV is het bieden van Nederlandstalig repertoire een publieke taak van de publieke omroep.

Voorzitter Hagoort van de NPO haalde destijds fel uit naar de plannen van het kabinet. Hij vond dat de politiek zich niet moest bemoeien met de inhoud van de publieke omroep.

Ook Zendermanager Toering liet weten tegen de plannen te zijn. Hij stelde zelfs dat Radio 2 al de belangrijkste radiozender op het gebied van Nederlandse en Nederlandstalige muziek is.

Toch gaat er volgend jaar meer Nederlandstalige muziek gedraaid worden op Radio 2.

In de Meerjarenbegroting staat hierover: “Nederlandse en Nederlandstalige muziek maken deel uit van het zenderprofiel van Radio 2. In 2012 wordt dit uitgebreid door in alle programma’s meer Nederlandstalige muziek te draaien. Ook wordt bekeken of het mogelijk is in 2012 een nieuw evenement te creëren rondom Nederlandstalige (pop)muziek.”

Naast meer Nederlandstalige muziek draaien gaat de zender ook door met zijn ‘opfrisbeurt’. De programme¬ring wordt op een aantal punten gewijzigd, waaronder de zondag en de avond, om Radio 2 beter bij de doelgroep van 35- tot 54-jarigen te laten aansluiten. Met name in het jongere deel van de doelgroep zouden nog vorderingen te maken zijn. Ook gaat Radio 2 door met zijn themaweken en crossmediale projecten, zoals de Top 2000 en de Alpe d’HuZes.

In 2012 heeft Radio 2 als doel om gemiddeld 10,3% marktaandeel te scoren. Momenteel bedraagt het marktaandeel van het station 8,8%. In 2011 wist radio 2 alleen in het begin boven de 10% grens uit te komen door de naweeën van de Top 2000. [RS/RadioWereld.NL]