OPTA: 72% Nederland kijkt digitale televisie, Triple Play populairder

Triple Play – het aanbieden van internet, telefonie en televisie in één abonnementsbundel – is door de Nederlandse consument steeds meer omarmd. Dat blijkt uit de Structurele Marktmonitor 2011 van telecomwaakhond OPTA.

Dit onderzoek geeft inzicht in de stand van zaken betreft mobiele- en vaste telefonie, breedbandinternet, televisie en bundelaanbiedingen. Uit dit marktonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de penetratie van digitale televisie in Nederland blijft stijgen. Volgens de OPTA kijkt 72 procent van de Nederlanders op dit moment naar digitale televisie. Daarmee zet de uitfasering van analoge televisie in de Nederlandse huishoudens zich onverminderd voort.

Opvallend is ook dat het aantal Triple Play bundelabonnementen die Nederlanders bij aanbieders afnemen blijft stijgen. Daarbij zijn Ziggo, UPC en KPN de grootste bespelers op de Nederlandse Triple Play markt. Een markt die overigens steeds groter wordt. Zo zijn er het afgelopen jaar diverse nieuwkomers op deze markt gekomen. T-Mobile en CanalDigitaal zijn onlangs met Triple Play begonnen. In de directe toekomst gaat bijvoorbeeld ook Vodafone zich op de Triple Play markt begeven. Hierdoor wordt de concurrentie op deze markt steeds groter. Dat is ook niet echt verwonderlijk. Uit eerdere onderzoek van de OPTA bleek dat het merendeel van het aantal consumenten dat naar een andere aanbieder overstapt of de overstap van analoge naar digitale televisie maakt direct voor een Triple Play bundelabonnement kiest.

Het aantal breedbandinternet aansluitingen in Nederland is volgens een peiling van de OPTA met 63.000 naar 6.393.000 gestegen. Ziggo is hierbij in marktaandeel gestegen maar moet nog steeds KPN als grootste aanbieder van breedbandinternet voor zich dulden. UPC maakt de top 3 in dit marktsegment compleet. Daarnaast zien we bij breedbandinternet een verschuiving van de gebruikte technologie. Het aantal DSL-aansluitingen daalde met 2 procent terwijl het aantal kabelinternet-aansluitingen met 4 procent. De grootste stijging vinden we echter in glasvezel. Het aantal glasvezelaansluitingen dat voor breedbandinternet wordt gebruikt is volgens het marktonderzoek van de OPTA tot 17 procent gestegen.