TomTom ontslaat onbekend aantal werknemers

TomTom gaat personeel ontslaan. De "veranderende marktomstandigheden" maakt het voor de Nederlandse leverancier van navigatieapparatuur nodig om 50 miljoen euro te bezuinigen.

Gedwongen ontslagen zijn niet te vermijden, zegt Harold Goddijn, de ceo van TomTom. "De aard van onze industrie is aan het veranderen en we zullen onze organisatie daaraan aanpassen", zei hij bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. "We zullen de focus leggen op gebieden waar we het grootste potentieel voor groei zien. De automobielindustrie en content & services zijn daarin de grootste voorbeelden."

Met de herstructurering van het bedrijf is in de afgelopen maanden al gestart. Dat moet volgend jaar een kostenbesparing opleveren van 50 miljoen euro. Over het aantal te schrappen banen wil het bedrijf nog niets zeggen. Aan het einde van dit jaar wil Goddijn meer details geven.

Consumenten laten het afweten
TomTom heeft vooral last van een afnemende vraag naar de losse apparaten, de personal navigation assistant, PND. Die apparaten ondervinden veel concurrentie van smartphones en in auto's ingebouwde navigatieapparatuur. In Europa houdt TomTom nog steeds 45 procent van de markt in handen, alleen die markt in zijn geheel krimpt. In het afgelopen jaar werd er bijna 20 procent minder aan apparaten verkocht.

TomTom wil zich meer richten op het verkopen van zijn verkeersinformatie en wegennetsoftware. Aan het bedrijfsleven worden diensten als verkeersmanagement verkocht. Daarnaast mikt het bedrijf meer op de inbouwmarkt. Onder meer de laatste modellen van de Mazda 3 en de CRX-5 hebben die inbouwapparatuur.

In het afgelopen kwartaal heeft TomTom 10 procent minder omzet gedraaid, waarbij vooral de consumentenmarkt het liet afweten.