Broodje Aap verhaal over nieuwe zeezender


De Telegraaf meldt dat de Occupy-beweging binnen een week met een eigen radiozender zou komen. Voor de kust van Den Haag zou komend weekend een oud zendschip te liggen. Volgelingen van Occupy zouden op de frequentie 107FM speciale uitzendingen verzorgen voor andere volgelingen en geinteresseerden. Naar verluidt zou het hier gaan om het schip Ross Revenge, waarvandaan de zeezenders Radio Caroline en Radio Monique in de jaren 80 vanaf zee uitzonden.

Volgens Herbert Visser, voormalig DJ op de zeezender Radio Monique en tegenwoordig directeur van het landelijke commerciŽle radiostation 100%NL, is het een broodje aap verhaal.

"Het schip Ross Revenge wordt nog steeds gebruikt door Radio Caroline, maar ligt al jarenlang in de buurt van Londen en mag van de Britse autoriteiten Groot Britannie niet verlaten. De boot staat zelfs niet eens meer als zeewaardig schip geregistreerd. Het is dus onmogelijk dat die boot weer de zee op gaat om vanaf zee te zenden.

Bovendien spreek ik de beheerder van de boot nog regelmatig, en weet ik met zekerheid te zeggen dat er helemaal geen plannen zijn om het voormalige zendschip te verplaatsen, laat staan om het schip voor de kust van Scheveningen te verankeren. Ik ben er daarom van overtuigd dat er komend weekend helemaal geen zendschip voor de kust van Den Haag zal liggen".

Volgens het Telegraaf-artikel zou er uitgezonden gaan worden op 107FM. Ook daar heeft Visser een opmerking over: "Als het al zo zou zijn dat er toch een zendschip voor de kust zou komen te liggen, wat ik ondenkbaar acht anno 2011, dan hebben uitzendingen op 107FM niet zoveel zin. De boot moet tenminste 12 zeemijlen uit de kust voor anker gaan. Op die positie heb je minimaal een zendmast van meer dan 100 meter nodig om nog een beetje boven de duinen uit te kunnen komen en west-Nederland van een beetje signaal te voorzien.

Ik zie een partij niet binnen een enkele dagen een boot uitrusten met een zender en een mast van 100 meter erop, op dusdanige wijze dat die mast niet meteen bij de eerste golf omvalt. Kortom, er staat weer eens complete onzin in de krant". [RadioWereld.NL]