Ziggo wijzigt digitale pakketen opnieuw

Abonnees van Ziggo worden opnieuw geconfronteerd met wijzigingen van de digitale televisiepakketten. Op dinsdag 1 november stopt de kabelmaatschappij met de landelijke doorgifte van alle publieke regionale omroepen. Daarnaast verhuizen de lokale en regionale zenders naar voren en zijn ze vanaf kanaal 30 te vinden.

Begin september wijzigde Ziggo de digitale televisiepakketen al ingrijpend. Veel zenders wijzigden van kanaal, anderen verdwenen geheel en enkele nieuwe zenders (waaronder 24Kitchen, Disney XD en Disney Channel) werden aan het aanbod toegevoegd. De lokale en regionale stations bleven echter op hun oude kanalen vanaf respectievelijk 950 en 970.

Voor veel regionale en lokale omroepen was het echter een doorn in het oog dat ze helemaal achterin de pakketten te vinden waren, waardoor ze onopgemerkt bleven door veel kijkers. In navolging op UPC verhuist Ziggo de regionale en lokale omroepen per 1 november naar voren. Regionale omroepen zijn vanaf kanaal 30 te vinden, lokale omroepen vanaf kanaal 40.

Tegelijk met het verhuizen van de regionale en lokale stations staakt Ziggo ook de landelijke doorgifte van alle publieke regionale omroepen. Momenteel kunnen digitale kijkers van Ziggo alle 13 regionale publieke televisiestations en de Amsterdamse lokale televisiezender AT5 ontvangen. Vanaf november kunnen abonnees alleen de regionale omroep van hun provincie en de omroepen van de aangrenzende provincies ontvangen. Ook zijn voortaan alleen de lokale omroepen uit de directe omgeving nog maar te bekijken. Uitzondering is AT5 die in heel Noord-Holland en het noordelijke gedeelte van Zuid-Holland te ontvangen blijft.

Inwoners van bijvoorbeeld de gemeente Haarlemmermeer in Noord-Holland kunnen naast RTV Noord-Holland ook TV West, RTV Rijnmond, RTV Utrecht, Omroep Flevoland en Omrop Fryslan ontvangen. Van de lokale omroepen kunnen zij MeerTelevisie (Haarlemmermeer), AT5, Seaport TV (Velsen) en Omroep Waterland (Waterland) blijven bekijken.

Toch levert de nieuwe indeling in sommige regio’s voor opmerkelijke samenstellingen. Zo kunnen inwoners van Venlo niet alleen L1, Omroep Brabant en TV Gelderland ontvangen, maar ook Omroep Zeeland, TV West en RTV Rijnmond. Hetzelfde geldt voor Maastricht. Dit heeft te maken met het feit dat Ziggo ontslaan is door de fusie tussen Casema, Multikabel en @Home (Essent), waardoor er als het ware nog verschillende netwerken zijn met hun technische beperkingen.

Uitzending gemist
Een ergernis waar een groot aantal Ziggo kijkers tegenaan lopen is de dienst ‘TV Gemist’ dat de kabelmaatschappij aanbied. In augustus kwam Ziggo met het grote nieuws dat deze dienst voortaan standaard deel uitmaakte van het digitale pakket. Voorheen moest hier een apart abonnement voor genomen worden.

Inmiddels blijkt dat abonnees toch nog in de buidel moeten tasten om programma’s ‘on demand’ te kunnen bekijken. Weliswaar is het aanbod van de publieke omroepen gratis, maar voor het overgrote deel van de programma’s van RTL, SBS, Net 5 en Veronica moet één of twee euro per programma worden betaald. En dat kwam voor veel kijkers als een verassing omdat dit nooit duidelijk door Ziggo gecommuniceerd is. Opmerkelijk is dat veel van deze programma’s via internet wel gewoon gratis te bekijken zijn.

Zender van de maand
Voor liefhebbers van Amerikaanse satirische nieuwsshows is wel goed nieuws. In november is het nieuwe station Comedy Central Extra namelijk zender van de maand bij Ziggo. Op kanaal 12 of 131 zijn dan onder meer The Daily Show met Jon Stewart en The Colbert Report met Stephan Colbert te zien. [RS/RadioWereld.NL]