Harde schijven duurder door overstromingen Thailand

Nederlandse webwinkels hebben in reactie op de overstromingen in Thailand de prijzen van harde schijven in de afgelopen weken flink verhoogd. Vooral van populaire modellen blijkt de gemiddelde prijs omhoog te schieten. In sommige gevallen is bijna sprake van een verdubbeling.

Sinds 2009 lijken de prijzen van traditionele harde schijven in een vrije val te zijn geraakt. De enorme prijsdaling van de gemiddelde prijs per gigabyte aan opslag is in de afgelopen weken echter nagenoeg tenietgedaan door een enorme prijsverhoging van harde schijven.

Uit onderzoek van Tweakers.net blijkt dat de gemiddelde prijs van een harde schijf in de afgelopen weken met enkele tientallen procenten is verhoogd. Of meer: de prijs van een 2TB Samsung EcoGreen-schijf is sinds eind augustus bijvoorbeeld met bijna 74 procent gestegen. Deze opslagschijf kostte eind augustus nog 69 euro, maar daar moet inmiddels gemiddeld 113 euro voor worden neergeteld.

Oei: prijsstijging van +91%!
Bij andere populaire harde schijven is een soortgelijke prijsstijging te zien. De 1TB-versie van de Samsung Spinpoint F3 in slechts enkele weken tijd met ruim 76 procent in prijs gestegen. Dit model kostte eind augustus gemiddeld 51 euro, terwijl de prijs inmiddels is opgelopen tot 90 euro. De prijsstijging van de 2TB Western Digital Caviar Green is nog exorbitanter. Deze harde schijf kostte eind augustus nog 69 euro, terwijl die prijs nu gestegen is tot 132 euro. Dit komt neer op een prijsstijging van 91 procent.

Een andere opvallende constatering is dat de verschillen in prijzen die diverse webwinkels voor een harde schijf rekenen, fors groter zijn geworden. Begin oktober zat er bijvoorbeeld 30 euro verschil tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder van de 2TB Samsung Spinpoint F3, terwijl dat nu is opgelopen tot 119 euro. Van gebrek aan voorraden lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

Oorzaak van de enorme prijsstijging zijn de overstromingen die Thailand hebben getroffen. Thailand is na China de grootste exporteur van harde schijven. Zo heeft Western Digital, de grootste fabrikant van harde schijven wat aantallen betreft, een groot deel van zijn fabrieken in Thailand. Behalve deze fabrikant is ook een aantal toeleveranciers van hardeschijf-fabrikanten door de moesson getroffen, en zijn ook giganten als Canon en Sony door de wateroverlast getroffen.