Denemarken: Radio 24syv klaar voor de start

Nog even en dan heeft Denemarken er een nieuw nieuwsstation bij op FM. In de nacht van maandag op dinsdag (1 november) gaat Radio 24syv, ofwel Radio 24zeven van start op het landelijke kavel FM4. Momenteel zendt de publieke klassieke zender P2 nog uit op dit kavel.

De Deense publieke radio DR heeft momenteel de beschikking over vier landelijke FM-netten. Dit in tegenstelling tot de commerciële radiostations, die één bijna landelijk net (FM5/Nova FM), één regionaal net (FM6/Pop FM) en een groot aantal lokale frequenties ter beschikking hebben.

Mede hierdoor heeft de Deense publieke radio momenteel een marktaandeel van ruim 80%.

Daar komt ook nog bij dat de publieke radio geheel reclamevrij is, waardoor de radioreclamemarkt in Denemarken nog steeds onderontwikkeld is ten opzichte van andere Europese landen.

Om het landelijke monopolie van de publieke radio op te heffen, besloot de Deense overheid vorig jaar dat de omroep één FM-kavel in moest leveren en wel het kavel FM4. Dit kavel wordt momenteel gebruikt door de klassieke zender P2. In tegenstelling tot de andere drie kavels had de omroep het kavel FM4 niet permanent toegewezen gekregen. Sterker nog, het was in 2002 verkregen tijdens een vergelijkende toets, waaraan ook commerciële stations meededen.

De overheid wilde dat het nieuwe radiostation op FM4 meer concurrentie voor de publieke omroep zou zorgden. Daarom werd besloten dat op dit kavel een nieuws/talk format uitgezonden moet gaan woden. Hierdoor kwam er tijdens de verdeelprocedure slechts één aanmelding binnen: Radio 24syv, een samenwerking tussen Berlingske Media en PeopleGroups. In april van dit jaar werd de licentie officieel toegewezen. Omdat nieuwsprogramma’s duur zijn om te maken krijgt Radio 24syv jaarlijks een subsidie van ruim 13 miljoen euro.

Aankomende nacht om precies 0.05 uur neemt Radio24syv het FM-net in gebruik. P2 gaat hierdoor het FM-kavel met de publieke nieuwszender P1 delen. P1 is dagelijks tussen 6 en 18 uur op FM te horen, terwijl P2 de avond- en nachturen vult. De stations blijven wel 24 uur per dag via DAB te ontvangen. Ook Radio 24syv zendt uit via DAB.

Tijdens de ochtendspits kruipt Claus Cancel achter de microfoon om de luisteraars bij te praten over het laatste nieuws uit Denemarken en de rest van de wereld. Cancel was in het verleden enige tijd in de middag te horen op P3. Sally Hamilton verzorgt drie keer per uur nieuws, weer en verkeer. Tussen 9 en 10 uur komt het zakennieuws aan bod. De twee uur daarna staan vrouwen centraal.

Tijdens de lunch tussen 12 en 14 uur worden de luisteraars bijgepraat door Louise Bokkenheuser en Kristoffer Meinert over het internationale nieuws in Globus. Tot en met 16 uur wordt er gediscussieerd, waarbij elke dag een ander thema centraal staat. Tijdens de avondspits brengt Esben Kjær het nieuws van de dag. ’s Avonds zijn er kultuurprogramma’s, nieuwsprogramma’s en satirische nieuwsprogramma’s te horen. Het weekend wordt gevuld met nieuws, discussie, cultuur en sport.

Overigens doet Radio 24syv vooralsnog niet mee aan het luisteronderzoek. Het station heeft geen overeenkomt weten te bereiken met onderzoeksbureau TNS Gallup over de kosten hiervan. Radio 24syv vindt dat ze teveel moeten gaan betalen en komt met een alternatief luisteronderzoek. [RS/RadioWereld.NL]