Google Street View kijkt binnen bij bedrijven

Google breidt zijn geografische dienst Street View uit met Business Photo's. Gebruikers stappen hiermee virtueel bedrijven binnen in Google Maps.

De dienst is beschikbaar voor onder meer winkels, restaurants en hotels. Gebruikers kunnen hiermee virtueel een bedrijf binnenstappen en krijgen een indruk van de aangeboden producten.
360-graden foto's

Een bedrijf dat mee wil doen het project moet een aanvraag bij Google indienen. De zoekgigant stuurt vervolgens een fotograaf die kosteloos 360-graden foto´s van het interieur maakt. De foto's worden geplaatst op de Place Page van het bedrijf in Google Maps. Om virtueel binnen te kijken, klikken gebruikers op de pagina van het bedrijf, waar via het scherm een kijkje in de keuken genomen wordt.

In Europa is de dienst beschikbaar in Parijs en Londen. Daarbuiten zijn er 35 steden in de Verenigde Staten, Japan en Nieuw-Zeeland waar bedrijven kunnen meedoen. Google werkt aan het uitbreiden van de dienst naar andere steden. Bedrijven waar het project nog niet actief is kunnen eigen foto´s uploaden naar hun Place Page en alvast een verzoek indienen voor de Google fotograaf.
Gezichten vervagen

Voor bedrijven is Business Photos een extra dienst om klanten binnen te lokken en een indruk van producten en diensten te geven. Net als in Google´s Stree View vervaagt de zoekgigant de gezichten van eventuele aanwezige klanten. De rechten van de foto's blijven in handen van Google. Bedrijven die foto´s willen verwijderen verzoeken Google hiertoe via een apart systeem. Nadat het interieur is veranderd kan een bedrijf opnieuw een aanvraag doen voor het maken van foto's.

In mei dit jaar startte Google al met een pilotonderzoek naar de nieuwe dienst. Vanaf vandaag staan de foto´s van bedrijven live. Het project is een vervolg op het Google Art Project, waarbij musea virtueel te bezoeken zijn.