Nieuw mediaprogramma bij Vara op Nederland 2

De Vara zendt vanaf vrijdag (4 november) een wekelijks een nieuw mediaprogramma live uit op Ned 2. Met ‘De waan van de dag’ zet de Vara – na ‘De Leugen Regeert’ - de traditie van mediaprogramma’s op tv voort. In ‘De waan van de dag’ wordt gesproken over de kwaliteiten en belangen van de journalistiek en wordt verdieping gegeven aan trends en hypes.

Clairy Polak presenteert ‘De waan van de dag’
De kijker krijgt elke vrijdag om 20.55 uur inzicht in hoe nieuws tot stand komt en hoe verschillende journalistieke afwegingen worden gemaakt. In onze eigen media, maar ook in die van de landen om ons heen. ‘De waan van de dag’, gepresenteerd door Clairy Polak, is een studioprogramma, live met publiek, vanuit de raadzaal van het raadhuis in Hilversum. Behalve studio-onderwerpen biedt het tv-programma ook ruimte aan reportages.

Met in de eerste uitzending onder meer:
• Een gesprek over de mediastorm die de afgelopen week woedde rond Mauro. Met Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en Giselle van Cann, adjunct-hoofdredacteur van NOS-Nieuws.
• Een kijkje achter de schermen bij de mediatrainer.
• Een gesprek met verslaggever Jan Eikelboom over waan en werkelijkheid van de Arabische Lente.

De onderwerpen in ‘De waan van de dag’ zijn steeds gebaseerd op de actualiteit (soms: de waan van de dag), maar gaan ook dieper in op achtergronden en beweegredenen. Bronnen zijn alle journalistieke uitingen: van kranten, televisie en radio tot het internet en de social media. Diepgravende interviews en discussies in de studio worden hierbij afgewisseld met beelden van verrassende en soms geestige ontwikkelingen.

Journalistieke belangen versus het belang van de journalistiek
Journalisten worden door het publiek soms als onbetrouwbaar gezien en de indruk bestaat dat iedereen hetzelfde zegt en elkaar maar napraat. Het belang van onafhankelijke journalistiek en van persvrijheid wordt nauwelijks nog ervaren in Nederland; terwijl die – zowel bij kranten als bij de omroep – wel bedreigd wordt. Daar kijkt ‘De waan van de dag’ kritisch naar. Er wordt besproken wát er naar buiten kwam, en hoe dat gebeurde (hoe is de kwaliteit van de berichtgeving, welke keuzes zijn gemaakt, hoe ontstond deze hype?) maar het gaat ook over het vak en vakmanschap zelf. [RadioWereld.NL]