KPN, Milner en Ikea hebben beste radiocommercial

RAB (Radio Advies Bureau) onderzoekt vanaf januari 2011 maandelijks welke radiocommercial de beste van de maand is. De winnaar in de zomermaanden juli en augustus is KPN met de commercial ‘Hans en Grietje’ met 21,9% van alle stemmen. Direct gevolgd door de ‘AH zomerhit Tweede komme-komme-kommer-gratis’ van Albert Heijn.

KPN winnaar juli/augustus
De radiocommercial wordt door het publiek gekozen middels een online onderzoek uitgevoerd door Intomart GfK. De commercial ‘Fiets op huis’ in de stoepkrijt knaksactie van Unox werd derde in de rij met 14,9%, hier is het verschil in aantal stemmen beduidend groter.

Milner wint in september
De vraag ‘waarom’ staat centraal in de ‘Milner kaas’ commercial die met 21,2% van de stemmen de publieksfavoriet van september is. Nummer 2 is bureau voor toerisme Marokko met 16,7% en derde is de ‘Inzamelbox’ van Wecycle.

Ikea nummer 1 in oktober
De woordspelingen in de Ikea commercial over stoelen en banken, werden door de luisteraars gewaardeerd. Dit leverde een eerste plaats op in de commercial van de maand verkiezing in oktober. Ikea wint met 20% van de stemmen. Het KPN inbreekspotje (KPN breekt in bij Pearle en claimt zendtijd) werd met 15,5% tweede, derde werd Toyota met de ‘Toyota Aygo fiftyfifty-deal’ (14,4%).

Onderzoeksopzet
Iedere maand wordt een shortlist van acht commercials door een jury van radiostations en RAB samengesteld. De geselecteerde commercials worden respondenten voorgelegd. Aan deze steekproef doen slechts 200 respondenten mee, volgens RAB is deze steekproef representatief. [RadioWereld.NL]