DSL verliest sneller van kabel en glas

De Nederlandse breedbandmarkt groeit iets sneller, vooral dankzij nieuwe glasvezel- en kabelklanten. DSL holt achteruit: de daling is flink vergroot.

In totaal is de breedbandmarkt in het derde kwartaal met 0,9 procent gegroeid. Dat is iets meer dan de 0,7 procent van het tweede kwartaal, volgens eerdere metingen van onderzoeksbureau Telecompaper. De nu geboekte groei is net als vorig kwartaal te danken aan meer klanten voor glasvezelverbindingen en kabelaansluitingen.
DSL-daling

Glasvezel is met 13,3 procent gegroeid en de kabel met 1,8 procent. Ondertussen is DSL gedaald met 1,2 procent. Telecompaper spreekt van abonnees, niet van alleen fysieke aansluitingen die dus mogelijk niet in gebruik zijn. Vorig kwartaal moest DSL het al afleggen tegen het snelgroeiende glas en kabel. De breedbandtechniek over koperlijnen is toen 0,7 procent gedaald.

DSL is nog wel de meestgebruikte breedbandtechniek in Nederland. Het telt bijna 3,3 miljoen verbindingen, gevolgd door kabel met net geen 2,7 miljoen. In totaal zijn er 6,33 miljoen breedbandverbindingen in Nederland, meldt Telecompaper. Glasvezel is hiermee verrekend in gebruik voor een ruime 330.000 verbindingen.
Glasgroei

Onderzoeker Kamiel Albrecht van Telecompaper vertelt Webwereld nog dat het totale aantal glasvezelverbindingen tussen de 310.000 en 320.000 ligt. Dit omvat zowel directe glasvezelaansluitingen voor consumenten (fiber to the home, FttH) als glaslijnen tot aan kantoorpanden en appartementsgebouwen (fiber to the building, FttB). De groei van glas ten opzichte van het vorige kwartaal ligt tussen de 35.000 en 40.000 verbindingen.