KPN-baas: Tele2 ideaal overnamedoelwit

KPN-baas Eelco Blok vindt Tele2 Nederland een 'ideaal' en 'zeer aantrekkelijk' overnamedoelwit. Maar toezichthouders vormen een drempel.

KPN zou graag Tele2 Nederland en O2 in Duitsland willen overnemen. "Tele2 is een zeer aantrekkelijk doelwit, maar er zijn wettelijke drempels gezien ons marktaandeel in Nederland. En natuurlijk moet de prijs goed zijn", zei Blok tijdens het Morgan Stanley TMT congres in Barcelona volgens Reuters. "Maar vanuit het perspectief van binnenlandse consolidatie is het een ideaal doelwit voor ons."

KPN dominant
KPN heeft op de Nederlandse telecommarkt al jaren zogenaamde 'aanmerkelijke marktmacht'. Dat betekent dat het concern dominant is en veel activiteiten, en zeker overnames, moeten worden goedgekeurd door de OPTA en NMa.

Door de jaren heen heeft KPN wel een heel aantal virtuele mobiele operators (zoals Debitel) en dsl-providers overgenomen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de toezichthouders akkoord gaan met het opslokken van Tele2, erkent ook Blok. De Nederlandse tak is onderdeel van het Zweedse moederconcern Tele2 AB.

Interesse in O2 Duitsland
Maar ook de overname in Duitsland van O2, eigendom van Telefónica, is een mooi scenario, aldus Blok. Momenteel is KPN in Duitsland actief met E-Plus, de derde telecomspeler op de markt, na Deutche Telekom en Vodafone. Telefónica zou echter geen reden zien om afstand te doen van O2, dat iets kleiner is dan E-Plus.

De opmerkingen van Blok waren in antwoord op vragen van analisten, benadrukt een woordvoerder van KPN desgevraagd. Die vragen al jaren over een mogelijke fusie tussen E-Plus en O2 Duitsland.