'Harde schijf-droogte duurt tot eind 2012'

Het huidige, oplopende tekort aan harde schijven houdt nog aan tot eind 2012, voorspelt producent Seagate. De prijzen zijn nu al flink gestegen.

Seagate-ceo Stephen Luczo voorspelt zware tijden voor de opslagindustrie, en daarmee ook voor de pc- en serverindustrie. De overstromingen in Thailand hebben veel fabrieken lamgelegd, en flink beschadigd. En niet alleen de fabrikanten van harde schijven zelf zijn getroffen, maar ook de producenten van componenten daarvoor. In Thailand werd tot voor kort bijna de helft van de wereldwijde harde schijf-productie gedaan.

'Minstens tot eind 2012'
Ondanks positieve berichten over Seagate's eigen Thaise fabrieken, is de ceo somber gestemd. Het bedrijf gebruikt componenten van zo'n 130 toeleveranciers, wiens faciliteiten in Thailand veelal nog onder water staan. De voorspelling van sommige Wall Street-analisten dat de productie aankomende zomer weer op peil is, noemt hij dan ook onzin.

"Dit gaat veel langer duren van mensen aannemen, op z'n minst tot eind van 2012", zegt ceo Luczo tegen persbureau Bloomberg. Bovendien is de productie volgens hem dan pas weer op het peil van voor de overstromingen. "Tegen die tijd zal de vraag flink zijn gestegen." Daardoor zal er dan nog steeds sprake zijn van schaarste.

Nu al pijn
Analisten hebben begin deze maand al voorspeld dat de prijsexplosie voor harde schijven nog maanden aanhoudt. Over enkele weken zijn de fabrikanten namelijk door hun voorraden heen. Computer- en storage-leveranciers zijn al druk bezig de restanten op te kopen of voor veel geld te reserveren.

Pc-producent Dell voelt de pijn al, en geeft dat toe. Het bedrijf van Michael Dell kan door het gebrek aan harde schijven minder pc's verkopen. De omzet voor het huidige kwartaal zal dus lager uitvallen, heeft ceo Dell al aangegeven. De oplossing die de pc-maker toepast, is enerzijds het verhogen van de prijzen en anderzijds het schrappen van producten waar weinig marge op zit.