'Conflict over omroepplan'

VVD en PVV willen niet dat minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de fusieplannen van de publieke omroepen zomaar overneemt, dat meldt de Telegraaf. VARA en BNN kunnen volgens VVD en PVV financieel te veel van een fusie profiteren in vergelijking met andere omroepen.

Omroepen moeten vanaf 2014 ook sterk gaan bezuinigen Daarom wil Minister Van Bijsterveldt dat het publieke bestel wordt teruggebracht van 21 naar 8 omroepen, om kosten te besparen. Na veel vergaderingen bij de omroepen kwam de Nederlandse Publieke Omroep uiteindelijk daarop met voorstellen.

Diverse omroepen zouden moeten samenwerken. KRO met NCRV, TROS en AVRO en VARA met BNN. De telegraaf meldt nu dat VVD en PVV vrezen dat die laatste combinatie 10 miljoen euro meer krijgt dan op basis van de ledentallen terecht zou zijn.

Volgens de Nederlandse Publieke Omroep is het onjuist dat er 10 miljoen euro gaat naar de kleinste fusieorganisatie VARA-BNN. "Dit bedrag is gebaseerd op een rekenvoorbeeld op basis van de ledentelling van 2009, terwijl het geld pas wordt verdeeld op basis van ledentelling in 2014 en we nu nog niet weten welke fusieomroep dan de minste leden heeft”, zegt een woordvoerder.

De NPO wil een kostbare ledenjacht voorkomen door 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de omroepen die na het fuseren de minste leden hebben. Minister Van Bijsterveldt komt binnenkort met een antwoord op de voorstellen. [RadioWereld.Nl/Telegraaf]