Windows 8 lokt met snelle upgrade

Microsoft roemt de flink verkorte installatietijd voor Windows 8, die vooral veel scheelt voor upgrades vanaf bestaande Windows-pc's. Vista- en XP-gebruikers moeten wel offers plegen.

Upgrades vanaf Windows 7 zijn tot wel tien keer sneller voor zware gevallen: pc's met veel applicaties en gebruikersbestanden. De upgrade neemt die programma's en data mee naar de nieuwe Windows-versie. Volgens metingen van Microsoft duurt een zeer zware upgrade met 120 applicaties en 1,44 miljoen bestanden maximaal 52 minuten.

Zeer zware migratie
Voor Windows 7 duurt diezelfde zeer zware migratie wel 513 minuten, op dezelfde pc. Bovendien loopt de migratietijd voor die huidige Windows-versie flink op naarmate er meer applicaties en bestanden zijn over te hevelen. Voor Windows 8 is dat niet het geval.

Een lichte migratie, met 77 applicaties en 213.000 bestanden, duurt 42 minuten. Bij een upgrade naar Windows 7 duurt dat al 131 minuten, blogt Christa St. Pierre van Microsofts Setup and Deployment-team. Een zware migratie, met 90 applicaties en 430.000 bestanden, duurt volgens Microsofts metingen respectievelijk 46 en 188 minuten.

Vista- en XP-offers
Bij een upgrade vanaf de huidige Windows-versie gaan applicaties, Windows-instellingen en gebruikersaccounts plus bestanden mee. Upgraden vanaf Vista neemt alleen Windows-instellingen en gebruikersaccounts plus bestanden mee. En bij een upgrade vanaf het nog altijd veelgebruikte Windows XP neemt de installatie alleen de accounts en bestanden van gebruikers mee.

Dat laatste scenario lijkt onwaarschijnlijk. De hardwarevereisten voor Windows 8 liggen rond die voor Windows 7, wat weer vergelijkbaar is met Vista. Maar vergeleken met XP is er wel een flink verschil in hardwarevereisten, zeker voor een soepele werking. Bovendien kwam de upgrade naar Windows 7 voor XP-pc's al neer op een verse installatie.

Schone installatie
Windows 8 neemt bij een verse installatie ook minder tijd in beslag dan zijn voorganger. Het schoon installeren van de volgende Windows-versie duurt 21 minuten, terwijl het huidige 7 daar 32 minuten over doet. De tijdwinst is mede te danken aan het samenvoegen van de diverse installatie-, upgrade-, migratie- en setup-stappen.

De door Microsoft gemeten minuten voor installatie en upgrades betreft de tijd die is verstreken vanaf het starten van de installatieprocedure. Niet meegenomen is de benodigde tijd voor het laden van de installatiebestanden, vanaf dvd óf het internet.

Web-installatie
Microsoft biedt voor het aankomende Windows 8 namelijk ook een installatiemogelijkheid die voor zakelijke gebruikers al langer bestaat. Dat is het installeren van Windows via een netwerk. Nieuw is in dit geval dat dit ook voor consumenten beschikbaar is, na online-aanschaf van Windows 8, én dat het dan via het internet verloopt.

Daarbij downloadt de installatietool alleen die bestanden die nodig zijn voor de bewuste pc-configuratie. Het totale .iso-bestand is hierdoor bijna 10 procent kleiner. Verder past Microsoft specifieke compressie voor de Windows 8-setup toe waardoor de al verkleinde .iso van 2,10 GB zo'n 1,51 GB groot is. Verder gebeurt de download in brokken van 10 MB die allemaal worden geverifieerd.