HP klaagt bij EC: Oracle wil ons kapotmaken

HP vraagt de Europese Commissie om een antitrustonderzoek naar Oracle. Die softwarereus zou zijn marktpositie misbruiken om HP's serverbusiness te saboteren.

Juristen van beide bedrijven hebben de Europese actie van HP genoemd in een Amerikaanse hoorzitting. In de Verenigde Staten is Oracle al door HP aangeklaagd voor het schrappen van support voor servers met 64-bit Itanium-processor van Intel. Volgens de aanklagende computerfabrikant misbruikt Oracle daarmee zijn dominante positie op de databasemarkt om de zware servers van HP onderuit te halen.

Eigen servers eerst
HP-jurist Robert Cooper zegt tegen persbureau Reuters dat het verzoek aan de Europese antitrustautoriteiten losstaat van de eigen Amerikaanse rechtszaak tegen Oracle. Hij stelt dat de databaseproducent erop uit is om HP uit de hardwaremarkt te drukken. Oracle is sinds de inlijving van Sun Microsystems zelf ook serverleverancier, met de eigen 64-bit UltraSparc-processor.

Jurist Daniel Wall van Oracle klaagt dat HP "letterlijk de wereld rondgaat, naar elke antitrustautoriteit, om te zeggen dat we hen kapot proberen te maken". Volgens de softwarereus is de Itanium geen lang leven meer beschoren. HP en processorproducent Intel spreken dat tegen. Oracle pareert dat die twee een geheime deal hebben om de Itanium kunstmatig in leven te houden, voor een beperkte tijd.