De populariteit van Ubuntu neemt snel af. Gebruikers kiezen liever voor Mint, Fedora of openSuse. Het lijkt erop dat de nieuwe Unity-interface de situatie voor Ubuntu alleen maar verergert.

Het marktaandeel van Ubuntu daalt al jaren gestaag, zo blijkt uit cijfers van DistroWatch. In 2011 gaat het nog harder dan voorheen. Het lijkt erop dat gebruikers massaal overstappen op Linux-distributie Mint. Velen zijn niet te spreken over de nieuwe Unity-interface van Ubuntu.

Drastisch verschil
"Om je een idee te geven hoe drastisch de recente veranderingen zijn, vergelijken we de meest recente statistieken (voor de laatste 30 dagen) met het gemiddelde cijfer voor 2010. Dan is Ubuntu gedaald met 47 procent en Mint gestegen met 105 procent", analyseert webmonitor Pingdom de cijfers van DistroWatch.De populariteit van Linux-distributies in de afgelopen 5 jaar volgens DistroWatch, klik voor groot. Bron: Royal Pingdom

"Merk ook op dat ondanks dat het relatieve aandeel van Ubuntu afnam in deze periode, het totale aantal hits op de distributiepagina's van DistroWatch bijna is verdubbeld." Hierdoor is de flink toegenomen populariteit van Mint nog opmerkelijker.

Signaal voor Ubuntu
Ook de Fedora- en openSuse-distributies zijn inmiddels populairder dan het eens zo gewaardeerde Ubuntu. Het is onmogelijk om aan de hand van deze cijfers te zeggen of het gebruik van Ubuntu ook daadwerkelijk afneemt.

Maar het is wel een indicatie die Ubuntu zich zeker moet aantrekken, stelt Pingdom. "Het lijkt zeker dat de timing van de introductie van Unity samenvalt met de afname in populariteit van Ubuntu. En volgens DistroWatch wordt het gat tussen Mint en Ubuntu steeds sneller groter."