Buma/Stemra: 'downloadverbod noodzakelijk'

Buma/Stemra is voorstander van het downloadverbod zoals staatssecretaris Teeven dit heeft voorgesteld. Door het downloadverbod wordt het voor de rechter mogelijk om sites die muziek aanbieden zonder dat de componisten en tekstschrijvers hier een eerlijke vergoeding voor krijgen uit de lucht te halen.

Volgens de auteursrechtenorganisatie is het goed dat er "eindelijk wordt ingegrepen". Je kunt volgens Buma/Stemra als land niet blijven toestaan dat 90 procent van de muziek op internet in Nederland illegaal gedownload wordt. "De maker van het liedje ontvangt hiervoor niets, terwijl oprichters van sites als The Pirate Bay miljoenen verdienen."

Illegaal downloaden
Illegaal downloaden is niet nodig. Er zijn genoeg alternatieven voor handen waar de consument makkelijk en betaalbaar legaal muziek kan beluisteren. Buma/Stemra heeft in Nederland overeenkomsten met zo'n 50 aanbieders. Bekende voorbeelden hiervan zijn Itunes, Spotify en Youtube. Deze platforms moeten nu concurreren met illegale aanbieders die gewoon hun gang kunnen gaan en muziek gratis aanbieden. Directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra: ,, Concurreren met gratis is onmogelijk."

Buma/Stemra is dan ook vol onbegrip over het de oproep van de Consumentenbond, NTB en FNV Kiem aan de Tweede Kamer om het downloadverbod niet te steunen omdat dit "niet in het belang van de consument zou zijn".

Van der Ree: "Dan kunnen ze net zo goed roepen dat het betalen voor boodschappen bij de supermarkt niet in het belang van de consument is. Het belangrijkste is dat het niet zomaar mogelijk moet zijn om muziek te downloaden zonder dat de maker hier een eerlijke vergoeding voor krijgt. Dit noemen we overal stelen, behalve bij het downloaden van muziek."

Nederland koploper
Nederland is volgens Buma koploper in illegale online-verspreiding van muziek. Het marktaandeel bedraagt meer dan 90%. Via sites als onder meer The Pirate Bay downloaden consumenten op grote schaal gratis muziek. Het marktaandeel van de legale verspreiding van muziek via internet bedraagt 6%. Nederland is daarmee hekkensluiter in Europa en steekt ook schril af bij de VS, waar de legale online markt 43% bedraagt.

Downloadverbod
Buma/Stemra is blij dat staatssecretaris Teeven werkt aan een downloadverbod, dat het mogelijk maakt illegale websites te blokkeren, zodat deze toegangelijk zijn voor de consument. Deze sites zijn namelijk de digitale “helers” volgens Buma. Als deze illegale websites op last van de rechter door de ISP’s worden geblokkeerd, ontstaat ook in Nederland een groeiende legale online-markt voor muziek. [RadioWereld.NL]