Cyberbende rooft miljoenen bij Nederlandse banken

De politie heeft een 16-koppige bende opgerold die bij "vrijwel alle" grote Nederlandse banken miljoenen euro's hebben weggesluisd. De beveiliging werd doorbroken en omzeild.

De politie Kennemerland maakt bekend dat het Rechercheurs van het Interregionaal Fraudeteam (IFT) in september en oktober 16 verdachten te hebben aangehouden. Drie mannen uit Purmerend van 41, 27 en 21 jaar worden gezien als het collectieve brein achter de bende. De 13 anderen werkten op verschillende manieren samen met het drietal.

Katvangers
De recherche startte het onderzoek na vier aangiftes. "Uit deze aangiften en het recherche-onderzoek bleek dat de verdachten zich systematisch bezighielden met pogingen tot overboeking van grote geldbedragen van rekeningen van bestaande cliŽnten van de bank naar speciaal daartoe geopende zakelijke rekeningen", meldt het korps Kennemerland in een persbericht. Ook bankrekeningen van bedrijven waren doelwit. Het geld werd doorgesluisd naar rekeningen van katvangers.

"Voor het omzeilen van de veiligheidsprocedures van de banken werden door de verdachten diverse trucs toegepast, waarbij gedetailleerde kennis over de benadeelde personen en bedrijven essentieel was", aldus de politie. Als het gelukt was geld over te boeken werd de rekening in het buitenland geleegd, waardoor het geld verdween en alleen de rekening van de katvanger overbleef.

Phishing en hacking
Volgens Josť van Dijk, woordvoerster van het korps Kennemerland, gaat het in een aantal gevallen om phishing maar ook was "het doorbreken van beveiliging" van ťťn of meerdere banken aan de orde. Hoe dat precies in zijn werk is gegaan wil Van Dijk niet zeggen, en welke banken en financiŽle instellingen getroffen zijn door de bende blijft voorlopig ook onder de pet. Wel duidelijk is dat de fraude zich voordeed bij "vrijwel alle" grote Nederlandse banken.

Volgens haar zijn op dit moment alle gedupeerden in ieder geval op de hoogte. "Het kan dus niet zo zijn dat er op dit moment nog iets mis is met uw rekening." De totale schade wordt geschat op een bedrag tussen de 6 en 7 miljoen euro. Maar de laatste cyberrroof van 4,8 miljoen euro werd verijdeld.