TomTom wil rijgedrag corrigeren

Navigatiebedrijf TomTom gaat zich richten op het rijgedrag van autogebruikers. Hiervoor ontwikkelt het technologie waarmee simkaarten ge´ntegreerd worden met ingebouwde autocomputers.

Dit meldt TomTom-oprichter Harold Goddijn in een interview met de Britse krant The Guardian. Een aantal autobedrijven zijn volgens hem bezig met aanbestedingen om boordcomputers met simkaarten in auto's te plaatsen. Deze moeten onder meer zorgen voor data over fouten en rijpatronen van autogebruikers.

De simkaarten werken in combinatie met ingebouwde autocomputers voor audio en video-entertainment, verzekeringen die op autogebruik zijn gebaseerd en autoruil-verenigingen. "We willen de technologie leveren die dit mogelijk maakt", vertelt Goddijn tegen The Guardian.
Wereldwijde database

Het is ÚÚn van de ideeŰn waarmee TomTom zich als bedrijf opnieuw probeert uit te vinden. Een ander initiatief is een wereldwijde uitrol van HD Traffic, waarmee verkeersdrukte realtime is in te zien. Het bedrijf startte hiermee 4 jaar geleden al in Nederland en rolde het netwerk daarna uit naar andere delen van Europa. De data voor het analyseren van de verkeersdrukte komt voort uit actuele verkeersinformatie, taxibedrijven, mobiele telefonienetwerken en eigen klanten.

TomTom kwam in april dit jaar in opspraak toen bleek dat het bedrijf data van zijn gebruikers via een tussenpartij doorverkocht aan de Nederlandse politie. De politie bepaalt met de, volgens TomTom geanonimiseerde data, de beste plaatsen voor snelheidscontroles.
Neergang aandelen

TomTom veroverde aan het begin van dit decennium een dominante positie op de navigatiemarkt. Door onder meer de komst van ge´ntegreerde navigatie in smartphones kelderde het aandelenniveau de laatste jaren aanzienlijk. Dit jaar boekte het bedrijf in het tweede kwartaal een nettoverlies van 489 miljoen euro.

Vorige maand kondigde TomTom aan op basis van verliezen een onbekend aantal werknemers te moeten ontslaan.

Vanwege de veranderende markt richt het bedrijf zich meer op de verkoop van verkeersinformatie, wegennetsoftware en dus ook de geautomatiseerde verwerking van rijgedrag middels embedded computers in de auto. TomTom wilde Webwereld hier verder geen details over verstrekken.