Australische shockjock opnieuw over de schreef

De Australische shockjock Kyle Sandilands is opnieuw voorpaginanieuws van vele kranten. Vorige week stak de ochtenddeejay van 2Day FM in Sydney een tirade af tegen een showbizzverslaggeefster, nadat zij iets te kritisch over de nieuwe tv-show van Sandilands was. Ze werd onder meer uitgemaakt voor stuk stront en kleine trol. Als gevolg hiervan hebben diverse adverteerders zich teruggetrokken.

Vorige week maandag presenteerde Kyle Sandilands samen met Jackie ‘Jackie O’ Henderson, zijn co-host van de radio, het programma “A Night With The Stars” op Channel Seven. Maar in tegenstelling tot de radio, waar Sandilands uitermate populair is, werd het televisieprogramma een flop. Uit officieel kijkonderzoek bleek het programma, dat na X-Factor geprogrammeerd stond, binnen vijf minuten een miljoen kijkers verloor.

Ook op Twitter en Facebook was de kritiek niet te missen. Showbizzverslaggeefster Alison Stephenson besloot hierover een artikel te schrijven voor een populaire Australische nieuwssite met de pakkende opening: Video killed the radiostar. Dit kwam haar echter duur te staan, want de volgende ochtend werd Stephenson compleet gefileerd door Sandilands tijdens zijn radioshow.

“Eén of andere vette slak van de website news.com.au heeft het programma al bestempeld als mislukking. Als je het artikel leest dan merk je gewoon dat ze een hekel aan ons heeft,” zo stak Sandilands van wal. “Wat een verbitterd mens ben jij. Je hebt echt een waardeloze baan. Je bent een stuk stront!”.

Maar bij deze woorden bleef het niet, want de shockjock ging verder met zijn tirade: “Je wordt geacht onpartijdig te zijn kleine trol. Je zou ontslagen moeten worden. Met je jaren ’90 haar en je veels te kleine borsten voor dat veels te laag uitgesneden blouseje. Ik maak je af!”

De tirade schoot echter bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Niet alleen bij de luisteraars, maar ook bij adverteerders. Onder meer telecomproviders Vodafone en Telstra, autofabrikanten Holden en Mazda en elektronicasuper The Good Guys besloten hun reclamespots op 2Day FM te annuleren. De uitbarsting van Sandilands kwam ook nog eens op een verkeerd moment. Afgelopen vrijdag was het namelijk Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen.

2Day FM eigenaar Austereo, tevens werkgever van Sandilands, heeft inmiddels excuses aangeboden voor het voorval. De deejay zelf zegt dat hij uit z’n dak ging, omdat hij zich persoonlijk aangevallen voelde.

Het is niet de eerste keer dat Kyle Sandilands in opspraak raakt. Eind juli 2009 verdween Sandilands twee weken van de zender na een incident met een leugendetector. Hierbij onthulde een 14-jarig meisje dat ze verkracht was. De deejay vroeg daarop smakeloos of ze verder nog seksuele ervaringen had. Het incident zorgde voor veel opschudding in Australië, waardoor de deejay zelfs uit de jury van Australian Idol werd gezet.

In september 2009 ging Sandilands opnieuw over de schreef met een ‘grap’ over een concentratiekamp. Aanzet hiervan was de nogal gezette actrice en komiek Magda Szubanski, die voor een dieetreclame flink wat kilo’s af was gevallen. Tijdens zijn show grapte de deejay: “Stop haar in een concentratiekamp en moet je zien hoeveel kilo’s ze afvalt.” Ondanks de tweede incidenten in korte tijd, mocht de deejay bij 2Day FM blijven. Wel duurde zijn tweede schorsing een maand en kreeg hij geen salaris.

Eerder dit jaar kwam Sandilands opnieuw negatief in het nieuws nadat hij India een ‘shit hole’ noemde en de rivier de Ganges uit voor schroothoop uitmaakte. [RS/RadioWereld.NL]