VS zetten 131 'piratendomeinen' op zwart

De Amerikaanse douane heeft met goedkeuring van de rechter in n klap 131 domeinen geconfisqueerd. Het gaat om piratensites met namaakproducten.

De afgelopen dagen zijn ten minste 131 websites op zwart gezet door inbeslagname van de domeinen door de Amerikaanse overheid, meldt TorrentFreak.
ICE

Op de homepage van elke site prijkt slechts een groot en intimiderend zegel: "Dit domein is in beslag genomen door ICE - Homeland Security Investigations", waarin ICE staat voor de "Immigrations and Customs Enforcement" tak van het ministerie van binnenlandse veiligheid. Onder de mededeling staat een waarschuwing dat het verboden is om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden, plus een opsomming van de mogelijke represailles.

Het offensief is onderdeel van de al langer lopende campagne "Operation In Our Sites" tegen piraterij en namaakproducten. Dit keer lijken het vooral domeinen en sites te zijn die zich bezighielden met de verkoop van namaakgoederen. De actie zou getimed zijn om de illegale webshops te sluiten vr Cyber Monday, de drukste online shopdag in de VS.
Legale site op zwart

Afgelopen februari gebeurde iets vergelijkbaars, maar toen met een aantal sites die illegale streams zouden aanbieden. Ten minste een site, RojaDirecta, was echter in het thuisland Spanje door een rechter legaal verklaard.

Toch kon de Amerikaanse rechter en overheid het domein in beslag nemen, alleen omdat de registries voor alle .com, .net en .org domeinen in Amerika zijn gehuisvest.
Simpel met SOPA

Tot nog toe heeft steeds de rechter toestemming gegeven voor de inbeslagname, maar deze omstreden vorm van handhaving wordt met het nieuwe SOPA-wetsvoorstel nog veel eenvoudiger. Mocht SOPA wet worden, dan moeten hostingbedrijven, registrars en betaaldiensten binnen vijf dagen een site in de ban doen na een klacht van een rechthebbende.

Tegen SOPA is breed verzet in de VS, onder meer Google's Eric Schmidt diskwalificeert het wetsvoorstel als 'draconisch'. Bij een recente hoorzitting in het Congres waren echter vooral voorstanders van de wet welkom.