Kabel jaagt Nederlandse VoIP aan

Nederlanders gebruiken in toenemende mate Voice-over-IP (VoIP). De grootste groei voor VoIP is dankzij de kabel. De daling van vaste aansluitingen wordt maar net opgevangen.

In totaal telt Nederland 4,23 miljoen VoIP-aansluitingen. Dat is een groei van 2,7 procent die is geboekt in het afgelopen derde kwartaal, merkt marktonderzoeker Telecompaper op. VoIP via de kabel is in die periode maar liefst 4 procent gegroeid. Deze telefonievorm heeft via de kabel nu 2,18 miljoen aansluitingen.

Kabel bijna de helft
Daarmee is de kabel nu goed voor bijna de helft van alle VoIP-aansluitingen. De gehele Nederlandse markt voor vaste telefonie is afgelopen kwartaal licht gegroeid, dankzij de toename van het aantal VoIP-aansluitingen. De groei is echter minimaal: 34.700 aansluitingen, naar een totaal van 5,99 miljoen.

Het aantal reguliere vaste telefonieverbindingen loopt namelijk flink terug. Aansluitingen via pstn of isdn zijn met 4,7 procent gedaald. Van dat oude type telefoonaansluiting zijn er nu 1,45 miljoen.

VoIP holt vooruit
Voor heel 2011 verwacht Telecompaper een groei van 0,7 procent voor de vaste telefoniemarkt. Daarbij komt VoIP uit op een jaargroei van maar liefst 10 procent, voorspelt analist Kamiel Albrecht.

Begin dit jaar is VoIP de grens van 4 miljoen aansluitingen gepasseerd, dankzij een groei van 2,7 procent in het eerste kwartaal. Kabel was toen al de aanjager met een VoIP-groei van 3,8 procent. VoIP via DSL boekte een bescheiden groei van 1,0 procent, wat wel een verdubbeling was vergeleken met het vierde kwartaal van 2010.