538 Koninginnedagfeest mogelijk bij de RAI

Burgemeester Van der Laan en de directie van Radio 538 hebben besloten om het Koninginnedagfeest in 2012 naar het plein voor de Amsterdam RAI te verplaatsen. Hiervoor wordt onderzoek gedaan naar de technische mogelijkheden om dit terrein gereed te maken voor een muziekevenement met 60.000 bezoekers.

Ook willen de gemeente Amsterdam en Radio 538 een meerjarige afspraak maken voor de periode vanaf 2013, op het festivalterrein aan de ArenA-boulevard. Dit kan mogelijk in combinatie met een feest op Koninginnenacht in een van de nabij gelegen poppodia.

RAI en Europaplein
Eerder is door de burgemeester besloten om het grootschalige massa-evenement van het Museumplein te verhuizen naar de rand van de stad. Dit geldt ook voor andere massa-evenementen in de binnenstad met een landelijke uitstraling, zoals Slam FM op het Rembrandtplein.

Op het plein voor de RAI nabij het Europaplein kunnen naar schatting slechts 60.000 bezoekers terecht. Het vraagt enkele aanpassingen om deze locatie gereed te maken voor een dergelijke evenement, bijvoorbeeld om het verkeer om te leiden. Ook zijn wellicht aanpassingen nodig aan het werkterrein van het nabijgelegen station voor de Noord/Zuidlijn. De komende weken wordt onderzoek gedaan in samenwerking met het stadsdeel Zuid en alle betrokkenen om te bepalen of en hoe dit terrein geschikt gemaakt kan worden.

Voor het feest van Slam FM zijn meerdere alternatieven beschikbaar, waaronder de parkeerterreinen P15 en P16 bij de Zuidas. Ook deze locatie is goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Meerjarige afspraken vanaf 2013
Burgemeester Van der Laan heeft aangegeven om Radio 538 de mogelijkheid te bieden een meerjarige afspraak te maken voor de organisatie van een evenement in Amsterdam vanaf 2013. Ook omdat het alternatieve plan voor het Museumplein niet tegemoet komt aan de veiligheidseisen die hier door de gemeente aan zijn gesteld.

Voor de periode vanaf 2013 wordt gekeken naar het festivalterrein tegenover de Amsterdam ArenA, nabij de Heineken Music Hall en het toekomstige Ziggo Dome. Qua omvang is dit vergelijkbaar met het Museumplein. Met een andere opzet van het evenement en de mogelijkheid om dit te koppelen aan Koninginnenacht ontstaat ruimte voor een grootschalig Koninginnedagfeest.

Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur Radio 538: "Dankzij de massale steun van onze luisteraars, zijn we toch in goed overleg met Gemeente Amsterdam tot een oplossing gekomen en dat is top."

Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam: "Ik ben blij dat we met deze afspraken werken aan de veiligheid op Koninginnedag én het feest van Radio 538 behouden voor de stad. 538 laat hiermee zien dat zij een professionele partner is. Zij zullen ook van het evenement voor de RAI een groot Oranje feest maken." [RadioWereld.NL]