Uitzendfrequenties nieuwe Duitse HD-zenders ASTRA1 bekend

De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hebben de definitieve lijst van Duitse publieke HD-kanalen die vanaf 1 mei op de ASTRA1-satelliet te ontvangen zijn bekend gemaakt. Ook de uitzendfrequenties zijn al bekend.

Op 30 april staken alle Duitse tv-zenders eventuele nog aanwezige analoge satellietverspreiding op de ASTRA1-satelliet. Hieronder zijn alle tv-kanalen van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF. Een gedeelte van de vrijgekomen bandbreedte worden door deze Duitse publieke omroepen direct weer gebruikt voor de satellietverspreiding van meer HD-kanalen. Hierover sloot men onlangs meerjarige huurovereenkomsten met satellietoperator SES.

Alle Duitse publieke HD-kanalen worden ongecodeerd via de satelliet uitgezonden. Hoewel voor ontvangst geen abonnement bij de Nederlandse tv-aanbieder CanalDigitaal of het Vlaamse zusje TV Vlaanderen nodig is betekent de komst van de Duitse HD-kanalen wel dat het HD-aanbod bij deze tv-aanbieders plots aantrekkelijker wordt. Dit omdat veel concurrerende tv-aanbieders deze nieuwe Duitse HD-kanalen niet zullen gaan doorgeven.

Hieronder vindt u alle Duitse publieke HD-kanalen die vanaf 1 mei via de ASTRA1-satelliet te ontvangen zullen zijn en de frequenties waarop zij te ontvangen zijn:

Transponder 10 frequentie 11.347 GHz V: ZDF Kultur HD, ZDF Neo HD en ZDF Info HD

Transponder 11 frequentie 11.362 GHz H: ZDF HD, KI.KA HD, 3Sat HD

Transponder 19 frequentie 11.494 GHz H: Das Erste HD, ARTE HD, SWR HD

Transponder 25 frequentie 11.582 GHz H: NDR HD, BR HD en Phoenix HD

Transponder 101 frequentie 12.422 GHz H: WDR HD