Toekomst Firefox onzeker zonder contract Google

De toekomst van webbrowser Firefox lijkt onzeker nu het contract met Google ten einde is. Google zorgt voor 84% van Mozilla's inkomsten en het is onduidelijk of Google het contract verlengt.

Het contract tussen Google en Mozilla is in november afgelopen en het blijft onduidelijk of Google de zoekdeal verlengt. "We hebben momenteel nog geen updates om mee te delen", laat Mozilla afgelopen week weten aan techsite ZDNet.
84% van de inkomsten

Mozilla is grotendeels afhankelijk van het contract met Google. De zoekgigant heeft vorig jaar ongeveer 100 miljoen dollar betaald aan de Firefox-maker, waarmee het goed is voor 84 procent van Mozilla's totale inkomsten. In ruil daarvoor staat de Google-zoekmachine ingesteld als standaard in de Firefox-webbrowser.

De open source-stichting die Firefox maakt, heeft eerder al aangegeven dat het zijn afhankelijkheid van de zoekgigant wil afbouwen. Volgens Mozilla kan het ook best zonder Google. Firefox heeft in augustus nog gemeld dat het alle vertrouwen heeft dat contracten voor zoekmachine-integratie een solide inkomstenbron blijven vormen in de toekomst.

Mozilla heeft naast Google ook deals met Microsofts zoekmachine Bing, naast e-commerce reuzen Amazon en eBay. Alleen staan de inkomsten uit de deals met deze partijen in schril contrast met de bijdrage van Google. In totaal zijn de diverse zoekdeals goed voor 98 procent van de inkomsten, waarbij Google in zijn eentje goed is voor 84 procent.
Afname populariteit

Firefox kent de laatste jaren een afname in populariteit. Volgens cijfers van zowel marktmeter Netmarket Share als concurrent Statcounter daalt het wereldwijde marktaandeel langzaam, maar gestaag sinds 2009.

Google's browser Chrome is de laatste jaren bezig aan flinke een opmars en heeft volgens Statcounter Firefox nu ingehaald als tweede grootste browser. De cijfers van Netmarket Share tonen aan dat Firefox nog steeds nummer twee is met 22 procent marktaandeel, na Microsoft Internet Explorer met 52 procent. Volgens deze alternatieve meting zit Chrome (met 18 procent) de Mozilla-browser op de hielen.
Bing-versie van Firefox

Mozilla heeft eind oktober een Firefox-versie uitgebracht met Microsofts zoekmachine Bing als default zoekoptie. Deze Bing-versie van Firefox is een uitbreiding van de samenwerking tussen Microsoft en Mozilla, verklaart de open source-stichting. Eerder is Bing al toegoevoegd aan de lijst met in te stellen zoekmachines in Firefox.