Bulk ontslagen TomTom valt in Amsterdam

TomTom ontslaat 255 mensen, waarvan de helft in Nederland werkt. Daarnaast vloeien 202 werknemers op natuurlijke wijze af. Het merendeel van de ontslagen zit in Amsterdam.

TomTom ontslaat in totaal 457 mensen, waarvan 255 gedwongen. De helft van deze gedwongen ontslagen zijn in Nederland.

"Het bulk van de ontslagen zal in Amsterdam plaatsvinden, maar verder ook bij de andere vestigingen van TomTom in Nederland", zegt TomTom-woordvoerder Kristina Nilsson tegen Webwereld.

Minimum beperkt
De werknemers krijgen het nieuws vandaag van hun manager te horen, aldus Nilsson. Vooral werknemers van de general administration-afdeling moeten het in de ontslagronde ontgelden. De overige ontslagen werken verspreid over verschillende lagen in het bedrijf", vertelt ze.

TomTom heeft met de vakbonden een afvloeiingsregeling voor de ontslagen werknemers afgesproken. Volgens Nilsson betreurt het bedrijf de beslissing en zijn de ontslagen tot een minimum beperkt.

Tien R&D-afdelingen
TomTom verandert daarnaast de structuur van het bedrijf. Volgens Nilsson had TomTom eerst één Research&Development-afdeling (R&D) voor het hele bedrijf, waardoor het langer duurde voordat een product vanuit de ontwikkelingsfase naar de markt werd gebracht.

Nu krijgt elke afdeling een R&D-dienst, waaronder de afdelingen Traffic, Navigation, Maps en Speedcams. De herstructurering en de ontslagen in de overhead moeten ervoor zorgen dat producten sneller op de markt komen.

Innovatie makkelijker
"De nieuwe structuur maakt het gemakkelijker om innovatieve keuzes te maken en producten sneller op de markt te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat onze klanten de voordelen en de snellere introducties van nieuwe producten al zullen zien in 2012', aldus ceo Harold Goddijn in een statement.

De ontslagronde, die 10% van het totale peroneelsbestand omvat, zorgt voor 14 miljoen euro extra lasten in het vierde kwartaal van 2011. Doel van de ontslagronde is het begin van een besparing van 50 miljoen in 2012. Behalve bij het het personeel wordt er gesneden in bedrijfskosten als administratieve en marketingkosten.

Aanpassen organisatie
De hele voorbereiding heeft volgens Nilsson maanden geduurd en TomTom kondigde de ontslagronde ook al aan bij de presentatie van cijfers over het derde kwartaal.

Eind oktober gaf Ceo Harold Goddijn bij zijn presentatie aan dat TomTom door een veranderende markt 50 miljoen euro moet bezuinigen. Goddijn: "De aard van onze industrie is aan het veranderen en we zullen onze organisatie daaraan aanpassen."

Verkeersinformatie
De veranderende markt houdt in dat er minder vraag is naar losse navigatietoestellen door de komst van smartphones en ingebouwde autonavigatie. TomTom wil zich meer richten op het aanbieden van verkeersinformatie en wegennetsoftware.

Daarnaast zinspeelt het bedrijf op het leveren van technologie voor het inbouwen van simkaarten in auto's waarmee autobestuurders onder meer informatie over hun rijgedrag krijgen.