Glazen Huis Zwitserland en Zweden bijna bewoond

Terwijl in Nederland en Vlaanderen pas zondag 18 december het Glazen Huis op slot wordt gedraaid, zijn de Glazen Huizen in Zwitserland en Zweden komende week al bewoond. In Luzern gaat maandag “Jeder Rappen zählt“ van DRS3 van start, terwijl P3 dit jaar met in Göteborg met “Musikhjälpen 2011” van de partij is.

Zwitserland
Na twee succesvolle edities in Bern, staat het Glazen Huis van de publieke popzender DRS 3 dit jaar in Luzern voor het cultuur- en congrescentrum KKL. Onder de naam “Jeder Rappen zählt“, ofwel “elke cent telt”, proberen deejays Anic Lautenschlager, Kathrin Hönegger en Nik Hartmann zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

Voor Hartmann is het alweer het derde jaar dat hij opgesloten wordt in het Glazen Huis. Voor Lautenschlager de tweede keer, terwijl het voor Hönegger de eerste keer is.

Net als in Nederland zamelt ook Zwitserland geld in voor moeders in oorlogsgebieden. In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin.

Vorig jaar haalde Zwitserland in totaal 7.062.592 euro op. Hoeveel het dit jaar is, wordt op zaterdag 17 december bekend gemaakt als de deejays het huis weer mogen verlaten. Jeder Rappen zählt is 24 uur per dag te volgen op DRS3 en tussen ca. 22.45 en 16.30 uur op televisie bij SF2.

Zweden
Ook de Zweedse publieke omroep is opnieuw van de partij. Dit jaar staat het Glazen Huis weer in op het Gustaf Adolfsplein Göteborg. Hier proberen P3 deejays Kodjo Akolor Gina Dirawi en Jason Diakité om tijdens “Musikhjälpen 2011” zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Dit jaar wordt het geld gebruikt om meisjes in arme landen weer naar school te krijgen. Alle kinderen hebben recht op gratis onderwijs. Maar desondanks zijn er wereldwijd nog 100 miljoen kinderen die niet naar school gaan of kunnen. Het overgrote deel hiervan zijn meisjes. Zij moeten meehelpen in het huishouden of gaan niet omdat zij onderweg het risico lopen om verkracht te worden of op een andere manier misbruikt te worden.

Vorig jaar haalde Zweden 1.356.235 euro op voor het Rode Kruis. Dit jaar hoopt P3 dit bedrag ruimschoots te overtreffen. Op zondag 18 december zal blijken of dit gelukt is. Net als voorgaande jaren is Musikhjälpen dag en nacht live te volgen zijn via het radiostation P3, via het internet en ’s nachts via het tweede televisiekanaal (SVT2) van de Zweedse publieke omroep. [RS/RadioWereld.NL]