Discriminatie vooral op Twitter

Volgens het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) komen de meeste meldingen over discriminatie binnen over tweets op Twitter, Hyves staat op plek twee en op Facebook is de minste discriminatie, althans, de minste meldingen over discriminatie.

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed gisteren aangifte tegen Google aangezien ze traag reageren op het verzoek voor het verwijderen van discriminerende teksten op YouTube en Blogger. Het MDI geeft aan dat het lastig is om Google te benaderen omdat het een buitenlands bedrijf is. Het laten verwijderen van discriminerende teksten gaat volgens adjunct-directeur Daniel Veenboer van MDI bij Nederlandse sites als GeenStijl veel makkelijker. Bij Nederlandse sites wordt veel sneller ingegaan op een verzoek tot verwijdering. In 2010 kwamen de meeste meldingen van discriminatie binnen m.b.t. Hyves (94) daarna kwam YouTube (55), Twitter (36) en Facebook (29).2011 ziet Twitter als koploper

In 2011 liggen de rollen anders, Twitter is momenteel koploper met 158 meldingen over discriminatie, Hyves 46 en Facebook 16. Wel moet opgemerkt worden dat het hoge aantal van Twitter vooral wordt veroorzaakt door 1 persoon die alleen over Polen schrijft. Worden die meldingen buiten beschouwing gelaten dan scoort het gelijk met Hyves. Verschil is wel dat Hyves snel actie onderneemt wanneer ze melding krijgen over discriminerende teksten en dat bij Twitter veel moeilijker ligt omdat zij geen verantwoordelijkheid nemen m.b.t. de content van hun gebruikers.