Frozen Planet onder vuur om opnamen in Nederland


Britse media stellen de betrouwbaarheid van de Britse omroep BBC ter discussie, nu de natuurserie Frozen Planet beelden blijkt te bevatten die opgenomen zijn in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Misleiding, vindt bijvoorbeeld de Britse krant The Mirror. De BBC ontkent dat haar kijkers zijn misleidt door Frozen Planet, dat in Nederland een kijkcijferhit is op Nederland 1. “Ik denk niet dat het publiek tussendoor wil horen: luister, dit is niet in het wild gefilmd“, zegt producent Alastair Fothergill.

Volgens Fothergill is het beeldmateriaal ‘redactioneel en ethisch verantwoord’. “We willen de stemming van de film niet verpesten. Dat is niet in het belang van het publiek. Het is niet mogelijk dit in het wild te filmen zonder de moeder en haar jongen te storen.”

De beelden van een ijsbeer en haar twee jongen zat tussen de echte natuurbeelden geplakt. “We staan in de aftiteling van de serie en de BBC meldt ook op de website dat er soms moet worden teruggegrepen op opnamen uit dierentuinen. We hebben geen vergoeding gehad en ook geen geheimhoudingsovereenkomst hoeven tekenen“, stelt Dirk Jan van der Kolk van het dierenpark in De Gelderlander.

Er was volgens Van der Kolk geen andere weg. “Het is onmogelijk in de natuur in een ijsberenhol te filmen. De moeder zou de filmer doden en voor 99 procent zeker ook de jongen. Daarna zou ze het hol verlaten.“