7 procent Nederlanders nog nooit online geweest

Bijna een kwart van alle EU-inwoners heeft nog nooit het internet gebruikt. In Nederland, waar 94 procent van de huishoudens een internetaansluiting heeft, is dat toch nog 7 procent.

De grootste groep internetontwijkers woont niet in Noord-Europa, waar de welvaart relatief hoger is. Het zijn met name de landen met lagere inkomens waar de digibeten zitten. Zo heeft de helft van de Griekse bevolking en bijna de helft van de Romeense en Bulgaarse bevolking thuis geen internetaansluiting, blijkt uit cijfers van Eurostat. Het zijn vooral de wat armere landen die niet zo internetfšhig zijn.
Nederland koploper

Maar Nederland gaat aan kop. Maar liefst 94 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een internetaansluiting, wat het hoogste percentage is in de hele Europese Unie. Nederland wordt gevolgd door Luxemburg en Zweden die beide op 91 procent zitten. Daarachter komt Denemarken met 90 procent.

Gekeken naar het aantal breedbandverbindingen bezet Nederland een gedeelde derde plek met Groot-BrittanniŽ: in beide landen heeft 83 procent van de huishoudens breedband. Op kop gaat Zweden (86 procent) gevolgd door Denemarken. Daar heeft 84 procent van de huishoudens een breedbandverbinding.

In Nederland heeft nog 7 procent van de bevolking nooit gebruik gemaakt van het internet. In RoemeniŽ is dat aandeel digibeten flink groter: 54 procent.
Overheidsinformatie

Bijna de helft van de internetgebruikers in de EU tussen de 16 en 74 jaar heeft het internet in de afgelopen 12 maanden gebruikt om informatie te vergaren van de overheid. Een flink kleiner deel (28 procent) heeft het gebruikt om overheidsformulieren in te vullen.

In Nederland wordt het internet door 62 procent van de bevolking gebruikt om overheidsinformatie te vergaren. Een iets kleiner deel (52 procent) gebruikt het om informatie aan de overheid te verstrekken.