'YouTube geeft muziekindustrie onbeperkte macht'

De piratensite Megaupload stelt dat YouTube de muziekindustrie een 'license to kill' geeft om video's offline te halen die ze niet bevalt. Video's worden nu zonder gerede gronden verwijderd.

YouTube heeft muziekmaatschappij Universal Music Group (UMG) een "license to kill" gegeven voor het verwijderen van video's op zijn populaire videoplatform. Dat zegt de eigenaar van de filesharing site Megaupload, 'Kim Dotcom', in een interview met techsite Torrentfreak.

Universal Music Group haalde begin deze maand de YouTube-video 'Mega Song' van Megaupload offline. In de reclamevideo spreken wereldberoemde Amerikanen als Kanye West, Jamie Foxx, Serena Williams, Kim Kardashian en P Diddy zich lovend uit over de vermeende piratensite.

License to Kill
De producer van de Megaupload-clip, Kim 'Dotcom', vertelt tegen techsite Torrentfreak dat alles in de clip origineel is en onder beheer van Megaupload valt. UMG heeft volgens Kim geen recht heeft om de video te verwijderen. "Vieze trucjes om onze succesvolle campagne te stoppen", aldus Kim.

Megaupload klaagde Universal Music Group vorige week aan voor het onterecht verwijderen van de video. In de aanklacht (pdf) beklaagt Megaupload zich dat UMG het verwijdermechanisme van YouTube misbruikt om vrije meningsuiting om zeep te helpen wanneer deze het bedrijf niet aanstaat. Inmiddels staat de video weer online, terwijl de rechtszaak wordt afgewacht.

Opmerkelijk
Copyrighthouders kunnen video's op YouTube verwijderen wanneer de video's hun rechten schenden. Daarvoor heeft YouTube het ContentID ingericht. Gebruikers kunnen daar aangeven wat er moet gebeuren wanneer video's hun copyrights schenden.

Een beroep op ContentID van YouTube door UMG is opmerkelijk, gezien het een originele video betreft van Megaupload, met eigen beelden en een eigen muziek. UMG stelt in een verklaring dat zij zelf de gewraakte video via het content management systeem van YouTube heeft verwijderd. Daarvoor schijnt een aparte overeenkomst te zijn, schrijft techsite Ars Technica.

Geheim contract?
UMG heeft een aparte overeenkomst met YouTube, Google en Vevo om video's offline te halen. "Zoals jullie #Invalid YouTube Link#