Firefox gered door Google

Mozilla haalt opgelucht adem, de maker van hun grootste concurrent, Google, heeft het contract voor het opnemen van de Google-zoekmachine in Firefox met 3 jaar verlengd.

Eerder schreven we dat Mozilla, maker van Firefox, wel eens voor een heel groot probleem zou kunnen komen te staan wanneer het contract met de zoekgigant niet verlengd zou worden. Het contract liep in november af en was goed voor een enorm aandeel van de omzet van Mozilla. In totaal 98% van de omzet wordt verdiend door contracten met zoekmachines waarbij Google verreweg de grootste is. Google is uiteraard ook een concurrent van Mozilla met hun Chrome-browser maar kennelijk vonden ze het belangrijk dat hun zoekmachine wel in Firefox zou belanden want anders hadden andere bedrijven als Yahoo! en Microsoft met Bing misschien marktaandeel kunnen afsnoepen.

Daarbij komt dat het waarschijnlijk op weinig sympathie zou kunnen rekenen wanneer Google op deze manier Firefox een financiŽle stoot zou uitdelen. Firefox is ook beschikbaar in een versie met Microsofts Bing als standaard zoekmachine die hier te download. In de standaardversie van Firefox is dit voorlopig in ieder geval dus nog Google, ook in de nieuwe Firefox 9 die nu te downloaden is.