'Goudmijn in oude mobieltjes'

De meeste Nederlanders weten niet dat er dure metalen zoals goud, platina en zilver zijn verwerkt in mobiele telefoons. Slechts 10 procent weet dat er goud is verwerkt in een mobieltje. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vodafone.

In mobiele telefoons zijn meer dan 20 verschillende metaalsoorten verwerkt. Hiervan is slechts 3 procent van de Nederlanders zich bewust, aldus het onderzoek. Vodafone schat het aantal ongebruikte mobieltjes in Nederlandse huishoudens op 15 miljoen. Dat komt neer op ruim 14 miljoen euro aan goud en zilver in oude mobieltjes, stellen de onderzoekers.

,,In de grote berg ongebruikte mobiele telefoons in Nederland zitten zeer waardevolle en zeldzame metalen zoals goud en zilver. Om dezelfde hoeveelheid waardevolle metalen te verzamelen, zouden we het gewicht van 100 Eiffeltorens aan ruwe erts moeten opgraven'', zei Martin de Jong van Vodafone.

Recycling

Vodafone zamelt daarom zo veel mogelijk oude mobiele telefoons in. Daarvan wordt 10 procent gerecycled en de rest wordt doorverkocht in ontwikkelingslanden.

Mensen kunnen hun oude mobieltjes aan Vodafone verkopen. Vorig jaar bood Vodafone gemiddeld 36 euro voor een oud mobieltje. Het telecombedrijf wil dit jaar 100.000 gebruikte toestellen inzamelen.