VRT-radiozenders ongecodeerd op satellietNiet alleen in Nederland heeft de publieke omroep met bezuinigingen te maken. Ook in BelgiŽ moet bij de publieke omroepen de broekriem worden aangehaald. Dat heeft overigens niet alleen nadelige gevolgen.

De bezuinigingen in BelgiŽ treffen ook de wereldomroep Radio Vlaanderen. Vanaf 1 januari wordt door de bezuinigingen de wereldwijde satellietverspreiding van Radio Vlaanderen Info en Radio Vlaanderen gestaakt. De reden hiervoor is dat beide radiokanalen worden wegbezuinigd. Als vervanging voor deze radiokanalen zet de Vlaamse publieke omroep VRT de landelijke radiokanalen Radio 1 en Radio 2 in. Het volledige programma-aanbod van beide radiokanalen wordt in Europa via de satelliet uitgezonden.

Het gaat hierbij om ongecodeerde verspreiding van Radio 1 en Radio 2 via de ASTRA1-satelliet (19,2 graden oost) en Hotbird satelliet (13 graden oost). Op de ASTRA1-satelliet zijn beide radiokanalen op dit moment al Ė gecodeerd en onderdeel van het CanalDigitaal en TV Vlaanderen aanbod Ė te ontvangen. Vanaf 1 januari zal echter de codering van de ASTRA1-satellietverspreiding worden afgehaald. Op de Hotbird satelliet nemen Radio 1 en Radio 2 tot en met het einde van de lopende distributieovereenkomst Ė in het najaar van 2012 Ė de plaats van Radio Vlaanderen Info en Radio Vlaanderen in.

Buiten Europa gaat de VRT alleen Radio 1 via diverse satelliet verspreiden. Hierdoor is dit radiokanaal vrijwel wereldwijd via de satelliet te ontvangen.