Bellers erotieklijnen worden gechanteerd

Een aantal erotische 0906-nummers zijn misbruikt voor oplichting. Bellers werden gechanteerd. OPTA heeft die telefoonnummers per direct ingetrokken.

De telecomtoezichthouder heeft na klachten een onderzoek gedaan naar het criminele verleden van de eigenaren van de erotische dienst, via de zogeheten wet Bibob. Via die wet kan nagegaan worden welk crimineel verleden personen hebben. Voordat er gebruik kan worden gemaakt van die wet moet er serieuze verdenking bestaan.

De OPTA weigert de namen van de betrokkenen openbaar te maken. Ook wordt niet bekend gemaakt om welke telefoonnummers het precies gaat. OPTA zegt dat niet te mogen, juist vanwege de Bibob-procedure. Uit die procedure is in ieder geval naar voren gekomen dat de betreffende telefoonnummers werden gebruikt om strafbare feiten te plegen.
Erotiekbellers werden gechanteerd

Bellers van de erotieknummers werden gechanteerd. Daarnaast werd mensen verteld dat het gesprek vanaf een bepaald moment kosteloos was, "terwijl de beller aan het lijntje werd gehouden en belkosten maakte", zegt OPTA. De telecomwaakhond zegt het advies van het Landelijk Bureau Bibob nog twee jaar te gebruiken om de betreffende personen geen nieuwe nummers toe te kennen.

De wet Bibob wordt door overheidsorganen gebruikt om bedrijven en personen te checken op hun verleden en huidige doen en laten. De OPTA zegt de wet te gebruiken om te voorkomen dat consumenten de dupe worden van misbruik en oplichting.