Eerste naaktscène televisie online te bekijken

De eerste naaktscène uit de Nederlandse televisiegeschiedenis is vanaf vrijdagavond online te bekijken. De scène uit de serie De Stille Kracht uit 1974 is één van de eerste oude tv-series die toegankelijk wordt op een website die niet van de publieke omroep is. Voor de toegang moet wel worden betaald, ook al is het matariaal van de publieke omroep.

De website ximon.nl heeft een overeenkomst bereikt met de NPO, de koepelorganisatie voor de omroepen, zo meldde Ximon vrijdag. De NPO wilde de exploitatie van voor de publieke omroepen geproduceerde series eerst laten verbieden. De organisatie was bang een precedent te scheppen, waardoor 'straks alle commerciële partijen' zouden aankloppen.

Ximon is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Filmproducenten Nederland en EYE Film Instituut Nederland. Het had de steun van Nederlandse film- en televisieproducenten, individuele omroepen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wat voor overeenkomst werd bereikt, is niet bekend.

Andere tv-klassiekers die online op aanvraag kunnen worden bekeken zijn onder meer de series Willem van Oranje uit 1984 en Duel in de Diepte uit 1979. Voorlopig zijn alleen series die door de AVRO en de KRO werden uitgezonden online te zien.

De scène uit de serie is niet het eerste televisienaakt. In de eerste aflevering van het VPRO-programma Hoepla uit 1967 was het fotomodel Phil Bloom naakt te zien. [Novum/RadioWereld.NL]