Video on Demand markt in 2012 groter dan DVD en Blu-ray2012 wordt volgens GfK het jaar waarin Nederlanders het gemak van Video on Demand kijken massaal ontdekken. GfK Retail & Technology Nederland voorziet dat in 2012 het aantal films dat betaald On Demand wordt gekeken, het aantal verkochte films op DVD en Blu-ray overtreft. Daarmee verslaat Video on Demand komend jaar de vertrouwde schijfjes.

In 2011 zijn er een half miljoen mensen op Video on Demand overgestapt in Nederland. Dat brengt het aantal Video on Demand kijkers via aanbieders zoals KPN, UPC en Ziggo op dit moment op 1,2 miljoen. Zij kijken films, TV-series en andere gemiste TV-programma’s wanneer het hén uitkomt. Afgelopen jaar hebben Nederlanders voor zo’n € 53 miljoen aan Video on Demand content gekeken. Daarmee is Video on Demand de grote aanjager van de digitale entertainmentmarkt.

HD TV populairste medium voor Video on Demand

Mensen kijken het liefste naar Video on Demand op hun HD TV: maar liefst 96% kijkt Video on Demand via de televisie. Dit maakt het medium wat VoD betreft populairder dan de computer, waarop 20% Video on Demand programma’s kijkt.

“In het najaar van 2011 zijn veel mensen overgestapt op Video on Demand,” vertelt Daniëlle Tamis van Stichting Video on Demand. “Steeds meer mensen ontdekken het gemak om die film te bestellen waar zij op dat moment zin in hebben. Van de nieuwste blockbuster uit de bioscoop tot die oude klassieker die zij altijd nog een keer wilden zien. Wij verwachten dat deze tendens zich komend jaar zal versnellen. Dit komt mede door de economische situatie. Nu mensen bewust minder geld willen uitgeven, kiezen zij er niet voor om er op uit te gaan, maar juist om met elkaar thuis een gezellige avond te beleven.”

Video on Demand Top 10

Uit onderzoek blijkt dat mensen het liefst samen of met de kinderen Video on Demand kijken. Tijdens de kerstvakantie is met familie en vrienden film kijken een populair tijdverdrijf. Komende weken wordt dan ook een piek in het gebruik van Video on Demand verwacht. De toppers van dit moment op een rij:

• Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
• Transformers: Dark of the Moon
• Sint
• Gooische Vrouwen
• X-Men: First Class
• Cars 2
• Something Borrowed
• Rio
• Thor
• Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Veel keuze

Video on Demand werd in 2006 in Nederland geïntroduceerd. Mensen kunnen tegenwoordig kiezen uit duizenden films, TV-series en gemiste programma’s. Inmiddels komen alle Video on Demand-films volgens het zogeheten ‘day-and-date’ principe uit. Dat betekent dat zodra een film op DVD verschijnt, deze op dezelfde dag óók via Video on Demand beschikbaar is. ‘Dit heeft Video on Demand in 2011 een flinke boost gegeven en toont het commitment van filmdistributeurs om in te spelen op veranderende consumentengewoonten,’ zegt Pim Hofmeester, Directeur Video on Demand bij UPC. ‘Mensen willen nieuwe films direct zien én op een zo makkelijk mogelijke manier. Steeds meer mensen kiezen daarom voor Video on Demand. Want daarvoor hoeven zij hun stoel niet meer uit. Met een druk op de knop kijken nu al 1,2 miljoen Nederlanders de nieuwste films en series op het moment dat het hen uitkomt.’

Bron: Stichting Video on Demand