Lancering SES-4 satelliet uitgesteld

De lancering van de SES-4 satelliet is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De satelliet zou vanavond rond 19.30 uur worden gelanceerd. De lancering zou via de ASTRA3-satelliet op 23,5 graden oost of via internet live te zien zijn.

Een woordvoerder van de het bedrijf dat de lancering technisch uitvoert heeft het uitstel bevestigd. Er zouden technische problemen met de Proton-M lanceerraket geconstateerd zijn. Wat die technische problemen precies zijn heeft de woordvoerder niet bekend gemaakt.

De lancering van de SES-4 satelliet heeft om meerdere redenen een feestelijk tintje. Het is voor satellietbedrijf de lancering van de 50-ste satelliet. Daarnaast wordt het de 70-ste commerciŽle lancering met een Proton satelliet. De eerste lancering vond in 1995 plaats. Ook zou dit de tiende lancering met een Proton satelliet dit jaar worden. Of dit nog gehaald wordt is nog maar de vraag omdat nog niet bekend is of de SES-4 satelliet nog dit jaar gelanceerd wordt.

De SES-4 satelliet gaat de NSS-7 satelliet op 22 graden west vervangen. Het heeft maar liefst 124 actieve transponders aan boord. De 72 Ku-frequentieband transponders zijn in grote delen van Europa Ė waaronder Nederland en BelgiŽ Ė het Midden Oosten, West-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika te ontvangen. De 52 C-frequentieband transponders zijn in Oost-Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika te ontvangen