VRT schakelt laatste middengolfzender uit


De Vlaamse openbare omroep neemt geheel afscheid van de middengolf. Op 1 januari 2012 om klokslag middernacht wordt de laatste AM-frequentie 927 kHz, gebruikt door Radio Vlaanderen Internationaal, uitgezet. Volgens de VRT wordt er steeds minder naar de middengolf geluisterd en zijn er inmiddels voldoende alternatieven.

De middengolffrequentie 927 Khz wordt al sinds de jaren ’70 door de Vlaamse openbare omroep gebruikt.

Uitgezonden wordt vanuit Wolvertem, een plaats ten noorden van Brussel. Tot en met maart 1992 werd Radio 1 doorgegeven via de middengolffrequentie. Uitgezonden werd met een vermogen van 300 kW. In 1992 werd het vermogen verlaagd naar 150 kW. Tevens werd besloten om Radio Donna uit te gaan zenden via 927 AM. Na een paar maanden keerde Radio 1 echter weer terug op de frequentie.

In 2008 besloot de VRT om drie van zijn vier middengolfzenders uit te schakelen. Dit waren de zenders Waver 540kHz, Kuurne 1188kHz (beiden voor Radio 2) en Wolvertem 1512kHz (Radio Vlaanderen Internationaal). De zendinstallaties waren verouderd. Daarnaast waren er al voldoende alternatieven, zoals FM, internet en satelliet, waarop de radiozenders met een betere geluidskwaliteit te beluisteren zijn. Bovendien verstookten de middengolfzenders veel stroom, wat dus voor hoge kosten zorgde.

De 927 AM bleef wel in de lucht alleen werd deze ingezet voor Radio Vlaanderen Internationaal, dat tijdens de ochtend- en avondspits het programma van Radio 1 overneemt. Ook Sporza bleef via de middengolf te ontvangen. Maar in 2008 was al met de Vlaamse overheid afgesproken dat de VRT in 2012 geheel zou gaan stoppen met uitzenden via de middengolf. Hierdoor valt op 1 januari het doek voor de 927 AM.

Om een indruk te geven hoe stroomverslindend de middengolfzender is. Met het uitschakelen van de 927 AM bespaart de VRT op jaarbasis 1,7 miljoen kWh aan stroom, wat gelijk staat aan 745 ton CO2-uitstoot.

De Waalse openbare omroep RTBF gaat vooralsnog door met uitzenden via op middengolf. Zo blijven de meeste uitzendingen van La Première via 621 AM te beluisteren. Op 1125 AM blijft Vivacité uitzenden. [RS/RadioWereld.NL]