Documentaire over het Paleis op de Dam


De Avro komt in januari met een documentaire over het Paleis op de Dam. In de documentaire worden de vakmannen en de architect gevolgd die het Paleis restaureren. Ook wordt er een kijkje gegeven in de groeve in Duitsland waar nieuwe stenen worden gehakt en is te zien hoe de documentalist de 25.000 zandstenen blokken van het paleis in kaart brengt.

Het Paleis op de Dam is gerestaureerd en grotendeels in oude glorie hersteld. Er is veel gedaan om het gebouw weer veilig en ook mooier te maken. De afgelopen jaren is het Paleis op de Dam flink onderhanden genomen door de Rijksgebouwendienst. Een aantal kapitelen werd vervangen, voegen verwijderd, stenen schoongemaakt, het driehoekige timpaan aan de damzijde gerestaureerd en verguld. van het timpaan zijn onderdelen verguld.

De restauratie is klaar, de steigers zijn weg en na 2 jaar is de gevel weer te zien.

Maar, voor wie over de Dam loopt, lijkt er weinig veranderd. Het gebouw is nog steeds bruinig van kleur. Het paleis was een lappendeken, nu is het egaal van toon, aldus de experts. Het is nooit de bedoeling geweest om er een Disneykasteel van te maken. Het gebouw heeft, zoals de Rijksgebouwendienst zegt, zijn authenticiteit behouden. De documentaire Paleis op de Dam wirdt op 15 januari uitgezonden bij de Avro om 18.45 uur op Ned. 2. [RadioWereld.NL]