Samsung in Nederland groter dan iPhone, Nokia

De mobieltjes van Samsung werden in het derde kwartaal het meest gebruikt in Nederland. De Koreanen hebben in Nederland een marktaandeel van 30 procent.

Uit een analyse van Telecompaper over het derde kwartaal blijkt dat vooral Nokia het slachtoffer is van de opkomst van Samsung. Ook de iPhone en Blackberry wonnen in het derde kwartaal marktaandeel.

De cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat werd gehouden onder 19 duizend Nederlandse consumenten. Bij mobiele klanten met een abonnement zijn de toestellen van Nokia nog altijd het populairst.

Massaal aan de smartphone
Als reden voor de groei van Samsung wijst Telecompaper naar de snelle toename van smartphone-gebruik onder Nederlandse consumenten. De helft van de respondenten in het onderzoek zegt een smartphone te hebben. Onder eigenaren van een Samsung-toestel heeft ook ongeveer de helft een smartphone. In het eerste kwartaal was dat nog 30 procent.

De analyse meldt verder dat veel jonge mensen kiezen voor een BlackBerry-toestel, terwijl klanten van Nokia vaak ouder zijn. Ook de bestedingsruimte van klanten is onderzocht. Rijkere mensen zijn vaak in het bezit van een iPhone, BlackBerry of en HTC-toestel. Zij geven ook het meeste uit aan hun maandelijkse factuur.

T-Mobile nog steeds groot met iPhone
Bijna de helft van de iPhone-bezitters is klant bij T-Mobile. Volgens Telecompaper komt dit door het exclusieve verkooprecht dat die provider twee jaar lang had. KPN en Vodafone zijn op dit punt bezig met een inhaalslag, volgens het onderzoek.

Meer dan de helft van de onderzochte consumenten geeft aan dat de prijs van een abonnement doorslaggevend is bij het kiezen van een provider. Voor de eigenaren van een BlackBerry was het merk de belangrijkste reden om dat toestel te kiezen.