Meisjeshandel in Document bij Ncrv


De Ncrv zendt op donderdag 29 december op Nederland 3 een nieuwe aflevering uit van Document. Onderwerp is deze keer: Code Rood: Meisjeshandel. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1.500 jonge meisjes slachtoffer van mensenhandel. Deze meiden worden vernederd, mishandeld, verkracht en uiteindelijk gedwongen tot prostitutie.

In een anoniem opvanghuis ergens in ons land zitten twintig van deze doodsbange getraumatiseerde meisjes. Ze proberen hier onder begeleiding en bescherming van hun pooier af te komen. Voor de meeste meiden is dit heel moeilijk, omdat ze soms jarenlang zijn onderdrukt door deze criminelen. De meeste van hen zijn gedwongen tot prostitutie, sommigen van hen zijn minderjarig.

In deze aangrijpende documentaire doen twee jonge meiden volledig herkenbaar hun schrijnende verhaal. De 19-jarige Monique vertelt hoe ze eerst werd verkracht en vervolgens werd gedwongen om dingen te doen die ze nauwelijks uit durft te spreken. De 20-jarige Wianda werd door haar pooier van de trap gegooid terwijl ze zwanger was. Haar kindje verloor ze na zes maanden zwangerschap. Daarna zette hij haar in als escort en sloot hij haar thuis op.

Het thema meisjeshandel is al sinds jaar en dag een maatschappelijk taboe: men wil graag geloven dat het zich in Nederland niet afspeelt. Toch zijn er complete netwerken actief. Iedere week worden er gemiddeld 29 meisjes het slachtoffer van een pooier. Anders dan dat men vaak denkt, worden zij niet eerst verleid met cadeautjes, maar worden ze in het bijzijn van hun 'vriendje' verkracht en vernederd, om vervolgens tot prostitutie te worden gedwongen. De handelswijze van deze vaak jonge pooiers is even simpel als ingenieus: ze weken het meisje los van de familie waardoor ze kwetsbaar wordt. Al gauw is er dan geen weg meer terug.

De politie neemt de zaak hoog op en gaf exclusieve toestemming om een geheel nieuwe training bij de Nationale Recherche te filmen. [RadioWereld.NL]