17 euro-computer volgende maand beschikbaar

Een computer van omgerekend 17 euro, die via een HDMI-aansluiting direct is in te pluggen is in een televisie, komt volgende maand beschikbaar voor het publiek.

De Raspberry Pi heeft het formaat van een USB-stick en beschikt maar over twee poorten. Aan de ene kant een USB-aansluiting voor bijvoorbeeld een toetsenbord en aan de andere kan een HDMI-aansluiting om de computer aan een televisie of monitor te hangen. Via een USB-hub is het mogelijk meer apparaten aan te sluiten.

Er komen twee versies van de computer beschikbaar, beide hebben een 700 MHZ processor en draaien op Linux. De versie van 35 dollar (ongeveer 27 euro) beschikt over 256 MB RAM, de 25 dollar-versie (17 euro) moet het doen met 128MB aan geheugen.
Bedacht door Elite-programmeur

Op de versie van 35 dollar is ook nog de game Quake 3 Arena voorgeďnstalleerd. De bedenker van de Raspberry Pi, David Braben, werd vooral bekend van de legendarische game Elite. Die game was vooral in het begin van de jaren 80 populair.

In eerste instantie gaf Braben aan dat hij de computer ontwikkelde voor educatieve doeleinden. De computer werd in mei gepresenteerd en zal volgens All Things D. volgende maand eindelijk beschikbaar zijn voor het brede publiek.