Adele domineert op landelijke radiostations in 2011

De Britse zangeres Adele is in het jaar 2011 het meest gedraait op de Nederlandse landelijke radiostations. De Britse artiest staat maar liefst drie keer genoteerd in de SoundAware Airplay Top 100 van 2011. Op de eerste positie met 4.068 plays staat 'Set fire to the rain'. Op twee: 'Rolling in the deep'. Op de elfde positie is 'Someone like you' terug te vinden.

Een verschil met de regionale radiostations, daar staat Racoon’s 'No mercy' respectievelijk op de eerste positie met 2.131 plays. 'No mercy' is in de landelijke airplay Top 100 terug te vinden op de vierde positie. Adele’s 'Set fire to the rain' staat in de SoundAware Regio Top 100 genoteerd op de vijfde positie.

In de Soundaware Airplay Top 100 (landelijk) staan verder 20 artiesten van Nederlandse herkomst: 9 Nederlandstalige platen en 11 Engelstalige platen. Nog een verschil met de Regio Top 100, daar staan namelijk maar liefst 47 artiesten van Nederlandse herkomst genoteerd: 20 Nederlandstalige platen en 27 Engelstalige platen.

Dit is echter te verklaren aangezien artiesten van Nederlandse herkomst makkelijker een kans krijgen om gedraait te worden op de regionale radiozenders. De Top 100 (zowel landelijk als regionaal) wordt verder gedomineerd door buitenlandse artiesten.

Universal Music is marktleider met 27 noteringen in de landelijke Top 100, Sony Music volgt daarna met 17 noteringen. SoundAware meet en rapporteert dagelijks het muziekgebruik op de Nederlandse publieke en commerciële zenders, ondermeer in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40, diverse mediaburo's, platenmaatschappijen en radiostations. [RadioWereld.NL]