Rechter verwerpt miljoenenboete voor softwarepiraterij

De schadevergoeding voor het illegaal downloaden van software hoeft niet hoger te zijn dan misgelopen licentiekosten, oordeelde een Amerikaanse rechter. Daarmee verwierp hij een boete van ruim 1 miljoen.

Een rechter in de Amerikaanse staat Massachusettes verlaagt boete voor softwarepiraterij van 1.37 miljoen dollar tot 4.200 dollar. Hiermee verwerpt hij het vonnis van een jury dat de boete van een miljoen oplegde aan het bedrijf Real View dat illegaal keukenontwerp-software downloadde van zijn concurrent 20-20 Technologies.

Paar duizend dollar
In 2003 downloadde Real View het 3D-ontwerpprogramma van 20-20 via eDonkey.com. Het bedrijf bestudeerde de software en ontwierp een eigen variant, ProKitchen. Daarmee ging het de boer op om te concurreren met 20-20, ťťn van de topleveranciers van ontwerpsoftware aan keuken- en badkamerbedrijven.

De rechter oordeelt nu dat deze schadevergoeding voor het 'ongeautoriseerd downloaden' van een computerprogramma te hoog is. Hij veroordeelt Real View voor het betalen van de licentiekosten van 4.200 dollar, daarmee het vonnis van 1.37 miljoen euro is verworpen.

Reverese engineering mag
Naast het illegaal downloaden van de software zou Real View het programma van 20-20 schaamteloos hebben gekopieerd voor een eigen concurrerend programma. De jury oordeelde dat het kopiŽren van bepaalde eigenschappen van concurrerende software via reverse engineering geen strafbaar feit is en verwierp de aanklacht.

Voor de overgebleven aanklacht, illegaal downloaden, eiste 20-20 in het begin 20 miljoen dollar schadevergoeding. Toen die eis werd afgeschoten, verlaagde het zijn claim tot 2 miljoen dollar schadevergoeding wegens 'prijs erosie'. De jury besloot daarin mee te gaan en vonniste een schadevergoeding van 1.37 miljoen dollar,