Duitsland: 11 extra zenders voor landelijk DAB-net


Ook in het nieuwe jaar gaat de uitrol van de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland onverminderd verder. In de database van de Bundesnetzagentur, het Duitse Agentschap Telecom, zijn diverse nieuwe zendlocaties opgenomen, waarvan 11 voor de landelijke multiplex. Met deze nieuwe zenders wordt geprobeerd om dekking op autobahnen tussen de grote steden te realiseren.

Al in september werd tijdens de IFA 2011 in Berlijn bekend gemaakt dat het landelijke DAB-netwerk in Duitsland versneld uitgerold wordt. In december werden al twee nieuwe zendlocaties in gebruik genomen. Zo is ontvangst in het westen van Mecklenburg-Voorpommeren mogelijk geworden door de zender in Schwerin. Vlak voor kerst werd ook de zender Daun in de Eifel aangezet, waardoor de landelijke multiplex nu via 29 zenders te ontvangen is.

In de database van de Bundesnetzagentur, belast met de coördinatie en uitgifte van frequenties, zijn onlangs 11 nieuwe zendlocaties voor de landelijke multiplex opgenomen. Doel is om de dekking op en langs de autobahnen tussen de grote steden te verbeteren, waardoor luisteren naar DAB ook in de auto aantrekkelijk wordt.

Langs de A1 wordt de zender Osnabrück (5 kW) in gebruik genomen, waardoor ongestoorde ontvangst tussen het Ruhrgebied en Bremen mogelijk wordt. Langs de A2 staan de zenders Bielefeld (6,3 kW), Braunschweig (10 kW), Drachenberg (2 kW) en Magdeburg- Kapaunberg (10 kW) gepland. Hierdoor kan op de hele reis vanaf het Ruhrgebied via Hannover naar Berlijn naar digitale etherradio worden geluisterd.

Om ontvangst op de A7 en A5 tussen Hannover en het Rhein-Maingebied mogelijk te maken komen er zenders in Hildesheim-Sibbesse (2 kW), Göttingen (5 kW), Kassel-Habichtswald (4 kW), Fulda (4 kW) en Gießen-Dünsberg (4 kW). Tenslotte wordt de ontvangst op de A3 en A61 tussen het Rhein-Maingebied en Keulen verbeterd door de zender Koblenz (10 kW).

Wanneer de zenders precies in gebruik genomen worden is nog niet bekend, maar de website Satnews meldt dat al deze maand met de bouw wordt begonnen. Daarnaast wordt mogelijk later dit jaar ontvangst op de A4, A6, A7 en de A9 gerealiseerd.

Berlijn
Vlak voor de start van de IFA 2011 in september startte ook de publieke omroep RBB voor Berlijn en Brandenburg met uitzenden in DAB+. In de hoofdstad zijn de radiozenders Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8, Radio Eins, Inforadio, Kulturradio, Funkhaus Europa en Fritz ook digitaal via de ether te beluisteren. Daarnaast is ook Bayern 2 via dit multiplex te ontvangen. Uitgezonden werd echter alleen vanaf de zendlocatie Berlin/Scholzplatz in het westen van de stad. Hierdoor liet de ontvangst in het centrum veelal te wensen over.

Sinds 1 januari 2012 wordt de multiplex van de RBB daarom ook vanaf de grote televisietoren op het Alexanderplein uitgezonden. Ook is WDR 2 op dit multiplex omgeschakeld van de oude MP2-standaard naar DAB+. Tevens zijn de stations BR Kultur, MDR Jump en SWR 3 toegevoegd aan de multiplex. DE RBB is hiermee de eerste omroep in Duitsland die ook andere regionale publieke omroepen doorgeeft via DAB. [RS/Radio.NL]