Willeke van Ammelrooy baalt van budget Beatrix-serie


Willeke van Ammelrooy baalt ervan dat er zo weinig budget was voor de serie Beatrix, Oranje Onder Vuur waarin zij de hoofdrol speelt. Dat vertelt de actrice in NCRV-gids. De vierdelige serie, maandag voor het eerst op tv, is in twee maanden opgenomen. “De lengte van twee speelfilms. En alles op locatie, met figuranten! Het is ontzettend jammer dat de budgetten steeds kleiner worden. Er was bijvoorbeeld geen geld om alle kleren die ik als Beatrix had willen dragen, te laten maken.“

Alleen de kleding die Beatrix in beeld droeg, is nagemaakt, vertelt Van Ammelrooy. “Maar niemand zal merken dat het budget krap was, want er is ongelooflijk hard gewerkt en het is echt filmkwaliteit geworden. Het mooiste dat ik heb gehoord van iemand die het heeft gezien, is: ‘Ik ben van haar gaan houden.’ Dat verdient ze, vind ik.”

Tijdens de opnames maakte de actrice een behoorlijke smak, toen haar paard begon te bokken. “Men was bang dat ik mijn nek gebroken had. Toen bleek dat er niks gebroken was en ik van de tafel wilde afstappen, kon ik niet lopen. Mijn schaambeen bleek gekneusd te zijn. Gelukkig had ik zes dagen vrij om te rusten. Daarna liep ik op krukken.”

“In de eerstvolgende scène moest ik aan komen lopen en met Clinton aan tafel gaan zitten. Dat lopen hebben we maar geschrapt en we zijn zittend begonnen.”