Microsoft laat Linux toe op Windows Azure

Linux kan binnenkort als virtuele machine draaien op Microsofts cloudplatform Windows Azure. Dat melden anonieme bronnen aan techsite ZDNet.

Microsoft breidt de mogelijkheden van zijn Azure-platform uit, zodat gebruikers hun Linux-images kunnen uploaden. De softwaregigant voegt hiervoor een nieuwe 'persistent virtual machine'-functionaliteit toe aan Azure. Daarmee kunnen gebruikers naast Linux ook Microsofts serversoftware Sharepoint en SQL Server hosten in de cloud van de Windows-producent.

PaaS
Op dit moment is de functionaliteit van virtuele machines in Azure nog beperkt. Het draaien van een virtual machine is nu lastig, omdat de opgeslagen data niet voor handen is na een reboot. Volgens ZDNet lanceert Microsoft deze lente een Community Technology Preview waarmee de nieuwe functionaliteit getest wordt.

Windows Azure is een Platform-as-a-Service waarmee in de cloud applicaties gemaakt en gedraaid kunnen worden. Microsofts concurrent Amazon staat op zijn EC2-platform gebruikers al langer toe eigen virtual machines te installeren. Dat cloudplatform is meer een Infrastructure-as-a-Service (IaaS).

Julie de Widt-Bakker, PR manager Microsoft Nederland, meldt tegenover Webwereld dat ze het verhaal van ZDNet nog niet feitelijk kan bevestigen. Ze heeft de vraag doorgespeeld naar Microsoft Corporation.