NOS maakt zendtijd vrij voor Beatrix


De NOS doet op 13 januari in de vooravond op Nederland 1 verslag van twee aaneengesloten staatsbezoeken die koningin Beatrix brengt aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Tijdens deze bezoeken wordt zij vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom. Etienne Glebbeek de verslaggeving.

Aanvankelijk stond het staatsbezoek aan Oman al voor 2011 op de agenda. Vanwege onrust in de regio werd dat bezoek op het laatste moment afgelast. Koningin Beatrix ging wel privé op bezoek bij de Sultan van Oman. De officiële herkansing is nu in januari 2012.

Op uitnodiging van president Khalifa bin Zayed Al Nahayan bezoekt de koningin van 8 tot 10 januari eerst de Verenigde Arabische Emiraten. Aardig detail: het bezoek aan dit land is het 50-ste staatsbezoek van Beatrix sinds zij op 30 april 1980 werd ingehuldigd als koningin. Aansluitend vindt van 10 tot 12 januari het uitgestelde staatsbezoek plaats aan het sultanaat Oman op uitnodiging van Sultan Qaboos bin Said al-Said.

In het gevolg van de koningin gaan de ministers van buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, mee. Verhagen is erbij omdat de handelsbetrekkingen tussen Nederland en beide Arabische staten een belangrijk thema van het bezoek zijn. Tijdens het bezoek staan diverse ontmoetingen met het bedrijfsleven op het programma. Ook gaan topmensen van Nederlandse bedrijven mee naar beide landen. De herhaling is op 14 januari om 15.35 uur en op 16 januari om 12.15 uur, beide op Nederland 1. [RadioWereld.NL]